background branding

Kun je door een vaccinatie positief testen op het coronavirus?

coronatest-vaccinatie-02042021.jpg

In de meeste vaccins, zoals het griepvaccin, zitten virusdeeltjes die ervoor zorgen dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Je zou dus denken dat je hierdoor mogelijk positief kunt testen op dat virus, omdat die deeltjes aanwezig zijn in je lichaam. Hoe zit dat met het coronavaccin?

Als je bent gevaccineerd tegen het coronavirus, maar je toch ziek wordt en je laat testen, kan de uitslag dan positief zijn? 'Als een coronatest positief is, komt dat niet door de vaccinatie', zegt het RIVM

Vaccin tegen corona werkt anders

Dit komt kortgezegd doordat er bij het coronavaccin geen virusdeeltjes worden ingespoten, maar iets wat ervoor zorgt dat je lichaam zelf spike-eiwitten aan gaat maken. Deze eiwitten zitten aan de buitenkant van het coronavirus en vormen dus een onderdeel van een virusdeeltje. Van de aanmaak van spike-eiwitten kun je het virus niet krijgen, maar het zorgt er wel voor dat je immuunsysteem als het ware wordt geactiveerd. Je lichaam gaat het virus herkennen, maakt antistoffen aan en weet het hoe het virus moet worden bestreden bij een 'echte besmetting'.

Alle vaccins maken gebruik van deze techniek, maar doen dit niet op dezelfde manier. De vaccins van AstraZeneca en Janssen doen dit aan de hand van onschuldige verkoudheidsvirussen, Pfizer en Moderna maken hiervoor gebruik van vetbolletjes. 

Meer informatie over de vaccins en hoe ze werken vind je op de website van het RIVM.

Vaccin zal niet zorgen voor positieve test

Terug naar de hoofdvraag, waarom kun je niet positief testen als je bent gevaccineerd? Dat komt dus doordat je geen volledige virusdeeltjes in je lichaam hebt. Je hebt wel een gedeelte aangemaakt, maar dit kleine stukje zal er niet voor zorgen dat een test aanwezig virus zal detecteren. 

Kun je corona krijgen terwijl je bent gevaccineerd?

Mensen vragen zich ook af of ze ondanks een vaccinatie het virus bij zich kunnen dragen, of dat ze nog besmettelijk kunnen zijn. 'Na de eerste vaccinatie kun je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Na de tweede vaccinatie is de kans om ziek te worden veel kleiner omdat je beter beschermd bent', zegt het RIVM.

De kans dat je echt ziek wordt is klein, maar je kunt wel nog besmet raken. 'Eén tot twee weken na vaccinatie is zestig tot negentig procent van de mensen beschermd tegen corona. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul.' 

Verder is nog niet duidelijk of je het virus wel bij je kunt dragen en het kunt verspreiden als je gevaccineerd bent. 

Bron: RIVM / RTL