Kun je echt grijze haren krijgen van stress?
‘Ik word grijs van je!’ heb je in een hectisch moment vast weleens geroepen of gehoord. Zeurende kinderen, een vermoeiende collega, of andere zorgen of stress lijken je soms van je fut te beroven. Dat voel je in je lichaam, maar hoe komt dat er nog meer uit? Specifieker: kleurt je haar echt sneller grijs of wit als je vaak stress hebt?
Waarom verandert de kleur van je haar?
Het begint allemaal met het haarzakje, waaruit je haar groeit. Daarin zitten stamcellen die bijvoorbeeld nieuwe haren aanmaken na uitval. Ook kan een stamcel zich ontwikkelen tot een melanocyt, die pigment aan het haar toevoegt. Daarvan krijgt jouw haar de kleur die je herkent.
Naarmate de levensjaren optellen neemt het aantal stamcellen in je haarzakjes langzaam af. Er worden minder nieuwe haren aangemaakt, die haren worden over tijd dunner en krijgen minder kleur mee. Daar krijg je dus grijze of witte haren van.
Krijg je van stress sneller grijs haar?
Maar wat is de invloed van stress op dat proces in je haarzakjes? Radar ging met deze vraag te rade bij Tristan van Dongen, dermatoloog bij het Spaarne Gasthuis.
“Nog niet zo lang geleden is ondervonden dat er een specifiek stofje vrijkomt bij acute stressreacties. Bij deze vecht, vlucht of verstijf-reacties wordt het stresshormoon noradrenaline aangemaakt. Dat is een stof die zenuwen gebruiken om signalen aan elkaar over te versturen,” aldus dermatoloog Tristan van Dongen.
“Wanneer je stress hebt, wordt er veel meer van die stof afgegeven door je zenuwen, ook bij dat haarzakje. Daardoor gaan die stamcellen zich veel sneller ontwikkelen naar pigmentcellen, veel sneller dan ze dat zouden ‘moeten’ doen. Als dat te vaak gebeurt, raakt de voorraad uitgeput en heb je geen cellen meer om pigment te maken.”
Wat is een acute stressreactie precies?
Van acute stresssituaties verliest je haar over tijd dus sneller kleur. Zo’n reactie herken je aan een onmiddellijke lichamelijke of emotionele reactie op een plotselinge dreiging of uitdaging. Je hart klopt sneller, de ademhaling versnelt, spieren spannen zich aan. Je lichaam maakt zich klaar om te overleven.
Een fysieke bedreiging, zoals een aanval, activeert zo’n stressreactie bij de meeste mensen.
Maar er zijn ook genoeg mensen bij wie een emotionele trigger, bijvoorbeeld een conflict op werk, dezelfde reactie kan uitlokken.
Wordt de een sneller grijs dan de ander?
We vroegen de dermatoloog ook hoe het kan dat de één een donkere bos tot zijn zestigste houdt, terwijl de andere al snel grijze haren telt.
“Dat is nog niet specifiek onderzocht. Maar hormonen moeten zich kunnen binden aan receptoren om een reactie te kunnen veroorzaken. Het kan best zo zijn dat bepaalde mensen die verbindingsplaats voor dat hormoon veel minder hebben, waardoor de reactie van noradrenaline minder goed opgewekt kan worden,” aldus dermatoloog Tristan van Dongen.
Schrik jij je vaak een hoedje? Ben je regelmatig gefrustreerd, of schiet je snel in paniek? Dat zul je waarschijnlijk terug kunnen zien in het aantal grijze haren. Hopelijk valt het voor je mee.