Kun je je aflossingsvrije hypotheek blijven betalen?

aflossingsvrije-hypotheek-07-06-2018.jpg

Wie komt er in de toekomst mogelijk in de financiële problemen met zijn aflossingsvrije hypotheek? Vaak heb je geen idee, maar dat kun je nu zelf uitrekenen!

Radar waarschuwde in een uitzending over de risico's van de aflossingsvrije hypotheek. Ruim 1,1 miljoen mensen hebben een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Het gaat om een openstaande schuld van 340 miljard euro.

Huis verkopen

Ook een aflossingsvrije hypotheek moet in veel gevallen aan het eind van de looptijd worden afgelost. Zeker wie nog niets heeft afgelost, heeft mogelijk een probleem.

Wie niet kan aflossen, loopt het risico zijn huis op termijn te moeten verkopen.

Gratis tool

De online-hypotheekvergelijkingssite Ikbenfrits.nl maakte een gratis tool, zodat je zelf kunt uitrekenen of je in de problemen komt met je aflossingsvrije hypotheek.

Lager inkomen na pensionering

Mensen die met pensioen gaan en dan een veel lager inkomen krijgen, lopen het risico dat ze hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen. Daarnaast vervalt voor veel huiseigenaren in 2031 de hypotheekrenteaftrek.

Tips

In de rekentool krijgen mensen tips. Bijvoorbeeld hoeveel ze extra moeten aflossen om in hun koophuis te kunnen blijven wonen. Of je krijgt de tip om je hypotheek over te sluiten voor een langere periode, zodat je verzekerd bent van een lage rente. Er kan ook uitkomen dat je niets hoeft te doen en dat je hypotheek ook na pensionering betaalbaar blijft. Of je hebt een hypotheek bij de Rabobank, die aan het eind van de looptijd niet de hele hypotheeksom opeist.Meer tips: wat moet je doen met je aflossingsvrije hypotheek