background branding

KvK gaat valse adressen in Handelsregister harder aanpakken

kvk-aanpak-valse-adressen-270917.jpg

De Kamer van Koophandel gaat actiever optreden om het Handelsregister verschoond te houden van onjuistheden en dubieuze adressen. Dit zei bestuurder Hankie van Baasbank dinsdag in het AVROTROS-programma Opgelicht?!.

De Kamer van Koophandel (KvK) gaat met permanente data-analyse risico-adressen doorlichten om de kwaliteit van het Handelsregister te verbeteren. Zo kan bijvoorbeeld een adres dat voor tientallen bedrijfjes wordt gebruikt, sneller en beter onderzocht worden. Opgelicht?! liet in de uitzending over het checken van de betrouwbaarheid van bedrijven bij de KvK zien dat deze soms geregistreerd staan op onwaarschijnlijke adressen, zoals een gevangenis. Vaak gaat het in dat geval om malafide ondernemingen.Bekijk hier het fragment van Opgelicht?!

'Meld misstanden'

De KvK roept op om dergelijke misstanden direct te melden. De KvK neemt de zaak dan in onderzoek. Jaarlijks zegt de KvK circa 10.000 meldingen te ontvangen. De helft daarvan leidt tot verbeteringen in het register.

In het Handelsregister zitten 2,8 miljoen dossiers van bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere instellingen.

Consumenten gedupeerd ondanks controle bij KvK

Uit onderzoek onder 25.000 leden van het Radar Testpanel blijkt dat een meerderheid gelooft dat een inschrijving bij de KvK iets zegt over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Toch zeggen 878 mensen uit deze groep in de afgelopen 3 jaar gedupeerd te zijn door een bedrijf dat zij vooraf in dit register hadden gecheckt. De KvK controleert namelijk niet alle gegevens die een bedrijf opgeeft. 95 procent zou graag zien dat de KvK meer informatie geeft, of de opgegeven informatie wél controleert. Met de toezegging adressen te gaan controleren komt de KvK deze wens deels tegemoet.

Bekijk de complete onderzoeksuitslag hier:Onderzoek: betrouwbaarheid bedrijf controleren bij de KvK

Bron: ANP / Opgelicht?!