NVWA en IGZ na schriftelijk onderzoek: schoonheidssalons werken goed

schonnheidssalonsoke780.jpg

Schoonheidssalons hebben hun zaken veelal op orde. Klanten lopen bij de behandelingen weinig risico, zo concluderen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een schriftelijk onderzoek onder vierhonderd salons.

De twee toezichthouders wilden meer inzicht in de behandelingen, de producten en apparaten die daarbij worden gebruikt. Ruim vierhonderd salons deden mee aan de inventarisatie.

'Salons zeggen zich aan de regels te houden'

Hoewel het onderzoek schriftelijk is uitgevoerd en zeker 1500 salons níet wilden meewerken, is de hoeveelheid gegevens volgens een IGZ-woordvoerder voldoende om een eerste beeld te krijgen van de branche.

In bijna alle salons zijn de medewerkers gedegen opgeleid voor hun werk en laten ze zich bijscholen. De meeste gelegenheden zeggen zich te houden aan de regels voor kwaliteit en hygiëne.

Geen beschermd beroep

Het gaat vaak om kleinschalige salons waar mensen terechtkunnen voor lichaams- en gezichtsbehandelingen, pedicure en ontharingen. Omdat het geen beschermd beroep is, mag iedereen zich schoonheidsspecialist noemen en zijn er geen verplichte diploma's. Sinds begin 2016 valt de cosmetische sector wel onder de wet en daarmee het toezicht.

De schoonheidsbranche is groot. Bij de Kamer van Koophandel zijn bijna 13.000 bedrijven aangesloten, inclusief massagesalons. Twee derde is lid van de brancheorganisaties ANBOS of ProVoet - een derde dus niet.

Pas op met niet-geregistreerde salons

Klanten lopen het meeste risico bij de schoonheidssalons die nergens geregistreerd zijn, aldus de IGZ. 'Klanten moeten altijd zelf opletten. En het risico is natuurlijk groter als het om een botox-behandeling gaat dan om nagels lakken.'

De inspectie zal alert zijn op meldingen over misstanden in de salons en zal ook onverwachte bezoeken gaan brengen.

Bron: ANP