'Kwart Nederlandse woonhuizen kan van aardgas af en aangesloten op warmtenet'

warmtenet-duurzaam-woning-07092020.jpg

Ruim een kwart van de Nederlandse woningen kan in de toekomst verwarmd worden met warmte uit de aardbodem. Vooral in grote steden is er veel potentie. Maar ook in de glastuinbouw en industrie kan aardwarmte in een flink deel van de warmtebehoefte voorzien. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van Energie Beheer Nederland (EBN), dat namens de staat betrokken is bij energiewinning. Dat schrijft het AD.

'In potentie kunnen 2 tot 2,5 miljoen woningen in Nederland aangesloten worden op warmtenetten', zegt Herman Exalto, programma manager geo-energie bij EBN. 'Het gaat vooral om woningen in oudere wijken. Mijn verwachting is dat er over tien jaar al honderd tot tweehonderd aardwarmtebronnen zijn. Per bron kunnen enkele duizenden woningen worden verwarmd.'

Uit de analyse, die werd uitgevoerd door onderzoekers van Berenschot, blijkt dat geothermie in 26 procent van de warmtevraag van woningen kan voorzien. Bij glastuinbouw gaat het om liefst 58 procent, en bij de industrie om 28 procent.

Documentaire Radar: Van gas los

Over dertig jaar zal niemand meer in een diesel- of benzineauto rijden, zal geen enkel huis meer aangesloten zijn op het gas en is ieder gebouw verlicht en verwarmd door middel van duurzame bronnen. In een speciale documentaire van Radar Extra wordt de overgang naar een gasloze samenleving uitgebreid behandeld. Hoe moeten we dit gaan realiseren? En wat zijn de gevolgen als dit niet lukt? Kijk de (fragmenten van de) documentaire terug via onderstaande link.

Radar Extra: Van gas los

Bron ANP Mediawatch / AD