Laat jij je verstandskies trekken? Zo bereid je je het beste voor

15junikies.jpg

Pijn aan je kiezen? Misschien komt je verstandskies door en krijg je de hele tijd pijnscheuten. Dit is niet fijn en zeker niet bevorderlijk voor je kies. Radar vertelt je alles over hoe de behandeling verloopt: en ga je bij de tandarts of kaakchirurg? Krijg je de kosten überhaupt wel vergoed? 

Dit artikel is bedoeld om de algemene kennis over de gezondheid te verspreiden en is geen vervanging van een professionele mening of medische diagnose. Neem in het geval van gezondheidsproblemen altijd contact op met jouw behandelend (tand)arts.

Wanneer laat je je verstandskies trekken?

Je hebt last van je verstandskies en diep vanbinnen weet je dat je naar de tandarts moet, maar je probeert het nog even uit te stellen. Geen goed idee. Niemand weet beter of je je kies moet laten trekken dan de tandarts die ervoor gestudeerd heeft. 

Naar de kaakchirurg of naar de tandarts?

Als je bij de tandarts geweest bent en bevestigd wordt dat je verstandskies eruit moet, zijn er verschillende opties. Je wordt doorverwezen naar de kaakchirurg of de tandarts gaat zelf aan de slag. Maar wat is de beste optie voor jouw kies? 

Vaak word je doorverwezen naar de kaakchirurg, omdat dit een medisch-specialistische ingreep is en niet alle tandartsen zich hier aan kunnen of willen wagen. Als de tandarts de ingreep wil uitvoeren, kost het al snel een paar honderd euro. Dit krijg je in principe niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je dit wel vergoed krijgen, dan kun je kijken naar een aanvullende tandartsverzekering. 

Word je echter doorverwezen naar de kaakchirurg? Dan wordt de ingreep vergoed vanuit de basisverzekering. Let op: dit geldt alleen als je wordt doorverwezen door de tandarts. Als je er zelf voor kiest om naar de kaakchirurg te gaan, wordt het niet vergoed en moet je zelf het eigen risico betalen. In 2022 behelst dit 385 euro. 

Hoe bereid je je voor op een ingreep?

Voor de behandeling kan het verstandig zijn een pijnstiller in te nemen, zoals een paracetamol of ibuprofen. Hierdoor kan een groot deel van de pijn na de behandeling weggenomen worden. 

Vaak kan je ook zelf muziek luisteren tijdens de ingreep om niet naar de geluiden te hoeven luisteren die de tandarts of kaakchirurg maakt. Vraag dit van tevoren aan. 

Wat kun je beter wel en niet doen na de operatie

Er zijn ook een aantal dingen die je beter kunt vermijden na een ingreep, zoals roken en alcohol drinken. Deze gewoontes vertragen het proces van wondgenezing en kun je dus beter laten

Ook kun je op de dag van de ingreep je mond beter niet spoelen. Dit omdat er anders een nabloeding kan optreden. Je kunt wel de tanden en kiezen poetsen, maar kom niet te dicht bij de wond. De dag na het trekken van je verstandskies kun je zachtjes over de wond gaan. 

Bron: OLVG / Independer