background branding

Laatste dag voor aanvraag: sinds coronacrisis wél recht op zorgtoeslag? Zo check je het!

31082021 Toeslagen.jpeg

Veel mensen laten nog altijd hun zorgtoeslag liggen. Het gaat in totaal om zo’n 100 miljoen euro die niet wordt aangevraagd, terwijl mensen er wel recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke vergelijkingsplatform Independer en onderzoeksbureau Q&A.

De deadline voor het aanvragen van zorgtoeslag (met terugwerkende kracht) over 2020 is vandaag, 31 augustus 2021.

Wel recht op zorgtoeslag

Uit een enquête blijkt dat 46 procent van de respondenten met toeslagpartner denkt geen recht te hebben op zorgtoeslag, maar dat volgens het inkomen wel heeft. Bij mensen zonder toeslagpartner ligt dat percentage lager, namelijk 34 procent. Volgens Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud universiteit, is het bedrag dat jaarlijks blijft liggen zelfs flink hoger dan 100 miljoen euro.

Voorzichtig

Veel mensen zijn huiverig als het aankomt op toeslagen en dit komt niet uit de lucht vallen. Uit de enquête blijkt namelijk ook dat 30 procent van de deelnemers sceptisch is geworden door de toeslagenaffaire én omdat de toeslag een voorschot betreft. Bij de respondenten die niet weten of ze recht hebben op zorgtoeslag, is dat percentage zelfs 41 procent. Als je zorgtoeslag ontvangt dien je het dus wel zelf stop te zetten als je meer gaat verdienen.

Slecht jaar

Toch kan het geen kwaad om een berekening te maken, omdat veel mensen in 2020 een financieel slecht(er) jaar hebben gehad door de coronacrisis. Hierdoor kan het zijn dat ook jij geld laat liggen, terwijl je er recht op hebt. Independer heeft een handige (gratis) tool waarmee je snel kunt zien of je recht hebt op zorgtoeslag. Je kunt de tool hier vinden.

Inkomensgrens 2020 en 2021

De inkomensgrens voor alleenstaanden ligt op 30.481 euro per jaar en voor een stel op 38.945 euro. In 2021 mag je inkomen niet hoger zijn dan 31.138 euro per jaar. Hebt je een toeslagpartner? Samen mag je inkomen niet hoger zijn dan 39.979 euro per jaar.

Bron: Independer