Lagere btw voor e-boeken mag niet

Europese lidstaten mogen geen lager btw-tarief rekenen voor e-boeken. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie donderdag. De zaak was aangespannen door de Europese Commissie die Frankrijk en Luxemburg voor het EU-hof sleepte omdat zij speciale btw-tarieven heffen voor e-boeken.

Volgens het EU-hof zijn lagere btw-tarieven voor digitale boeken echter in strijd met de huidige Europese regels. Nu voorzien de regels wel in lagere btw-tarieven voor papieren boeken (en kranten), maar volgens het EU-hof vallen digitale boeken daar niet onder en dus moet het normale btw-tarief worden geheven.

In Frankrijk geldt nu een btw-tarief voor e-boeken van 5,5 procent, in Luxemburg van 3 procent. Het Europees minimumtarief is 15 procent.

E-boek zonder eigen drager

Er is nog één uitzondering: digitale boeken op een dvd, cd-rom of usb-stick vallen wel onder het gunstigere btw-tarief. Het oordeel van het hof heeft het uitsluitend over e-boeken die geen eigen drager hebben maar bijvoorbeeld via het internet of via een e-reader gelezen worden.

'Pas btw-richtlijn aan'

Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange laat de uitspraak zien dat Europa hier achter de feiten aanloopt. 'De wetgeving komt uit het papieren tijdperk terwijl veel mensen hun krant of boek al op een e-reader of tablet lezen.' Zij roept de Europese Commissie dan ook op de Europese btw-richtlijn aan te passen zodat het lage tarief ook voor digitale boeken kan gelden.

Het lagere btw-tarief voor boeken in Nederland is 6 procent. Voor e-boeken geldt het tarief van 21 procent.

Bron: ANP