Lagere medicijnprijzen door Brexit

medijcinengoedkoper06042017.jpg

De koersdaling van het Britse pond leidt dit jaar tot lagere prijzen van medicijnen. In totaal zullen de prijzen van geneesmiddelen bij apothekers naar verwachting met 100 miljoen euro dalen.

Dat heeft de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) berekend. De koersdaling is het gevolg van het aangekondigde vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

Premiedaling

Het voordeel komt terecht bij de zorgverzekeraars en de overheid. In theorie zou dit kunnen leiden tot een premiedaling voor cliënten, maar het is de vraag of dit gebeurt, zegt Ronald van der Vaart van de SFK. Verzekeraars zouden ook hun reserves kunnen aanvullen. Apothekers ondervinden er waarschijnlijk niet veel last van doordat hun tarieven hetzelfde blijven.

Het financiële nadeel komt terecht bij de pillenfabrikanten of de groothandel. Zij krijgen minder geld voor hun producten.

Gemiddelde prijs

De prijzenwet in Nederland bepaalt dat de maximumprijs wordt gebaseerd op de gemiddelde prijs van hetzelfde geneesmiddel in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. De pond daalde inmiddels van 1,36 naar 1,16 euro en dat werkt dus door in de maximumprijs.

Bron: ANP