'50 doden minder door barcode op medicijnen'

medicijnbarcode23.jpg

Als alle medicijnen in ziekenhuizen zijn voorzien van een barcode, zouden er jaarlijks bijna vijftig doden minder vallen. Dat is de helft van de bijna honderd mensen die nu per jaar in Nederland overlijden, omdat ze in het ziekenhuis de verkeerde medicijnen toegediend krijgen.

Ook zouden er 250 gevallen van ernstige gezondheidsschade minder zijn en tienduizend onnodige 'ligdagen' in ziekenhuizen worden voorkomen.

Onderzoek met nieuwe methode

Dat blijkt uit een recent onderzoek dat het ministerie van Volksgezondheid heeft laten doen. De insteek was een nieuwe methode die vier ziekenhuizen in Nederland hanteren om dit soort fouten tegen te gaan. Deze ziekenhuizen, naast Sneek ook in Tilburg, Nijmegen en Harderwijk plakken zelf barcodes op de verpakkingen waarvan de fabrikant of groothandel dat niet deed. Het lastige in ziekenhuizen is dat pillen niet per doosje, maar aan het bed per pil worden uitgereikt.

Effecten zijn gunstig

De effecten van het nieuwe systeem zijn gunstig. De kans dat de verpleging alsnog verkeerde pillen aan een patiënt geeft, is met de helft verminderd, zegt ziekenhuisapotheker Michiel Duyvendak van het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Hij kreeg woensdag als aanjager een pluim van de organisatie die de barcodes ontwikkelde, GS1.

Ongeveer 80 procent van de pillen heeft wel een barcode. Het grote risico zit bij de ontbrekende 20 procent. 'Alleen al door deze resterende medicijnen van barcodes te voorzien, boek je een enorme winst voor de patiëntveiligheid', zegt Duyvendak. Hij wil het liefst dat de leveranciers alle pillen tot op de kleinste verpakkingen voortaan een barcode meegeven.

Financieel voordeel van 20 miljoen

Nu moeten ziekenhuizen kosten maken, onder meer voor mobiele scanapparaten voor de verpleging en doordat werknemers de stickers erop moeten plakken. Alleen al in Sneek zijn dat 200.000 stickers per jaar. De financiële voordelen zouden landelijk zeker 20 miljoen euro per jaar zijn, omdat minder mensen ziek worden door fout medicijngebruik.

Bron: ANP