background branding

'Laptopverbod in handbagage kan passagiers veel geld kosten'

baggage2.jpg

Een verbod op laptops in de handbagage op vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten kan luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meer dan 1 miljard dollar gaan kosten.

Dat heeft topman Alexandre de Juniac van de internationale branchevereniging IATA woensdag gezegd in een gesprek met Bloomberg Television.

Verplicht koffer inchecken bij meenemen laptop

Nu al moeten laptops en andere elektronische gadgets groter dan een smartphone in de ruimbagage worden opgeborgen op vluchten tussen de VS en sommige landen in het Midden-Oosten. Terroristen zouden plannen hebben om in dergelijke apparaten explosieven aan boord te smokkelen.

Door het laptopverbod moeten reizigers verplicht een koffer inchecken om een laptop mee te kunnen nemen. Daar moet inmiddels bij nagenoeg elke luchtvaartmaatschappij voor worden bijbetaald. Voor zakenreizigers geldt bovendien dat zij op langere vluchten onderweg niet kunnen doorwerken.

'Barriére voor zakelijk verkeer'

Uitbreiding van het verbod naar de EU zou volgens De Juniac niet alleen veel geld kosten, maar ook een barrière opwerpen voor zakelijk verkeer tussen Europa en de VS. De IATA-directeur is er niet van overtuigd dat de ernst van de dreiging de ingrijpende maatregel rechtvaardigt. Hij wil graag meer informatie van de Amerikanen.

De Juniac ziet meer heil in andere veiligheidsmaatregelen, zoals intensievere controles van handbagage, ook met behulp van scanapparatuur om explosieven op te sporen. Hij roept de VS en de EU, die woensdag op hoog niveau overleg voeren over de kwestie, op om hoe dan ook de luchtvaartmaatschappijen nauw te betrekken bij eventuele maatregelen.

Update donderdag 18 mei: VS en EU praten volgende week verder over laptopverbod

De Verenigde Staten en de Europese Unie praten volgende week in Washington verder over hoe zij samen risico's en terreurdreiging in het luchtverkeer het hoofd kunnen bieden. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring na afloop van overleg in Brussel woensdag. De Europese Commissie had de Amerikanen uitgenodigd om opheldering te geven over hun plan om laptops, tablets en camera's te gaan verbieden in de handbagage op vluchten vanuit de EU naar de VS.

Ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof was aanwezig. Volgens EU-bronnen heeft de Amerikaanse onderminister van binnenlandse veiligheid Elaine Duke de EU-commissarissen voor Transport en Binnenlandse Zaken en de aanwezige luchtvaart- en veiligheidsexperts uit zeven landen met grote luchtvaartbelangen 'geïnformeerd over de achtergrond van het laptopverbod'. Vanwege het veiligheidsaspect werd inhoudelijk verder niets naar buiten gebracht.

Volgens de verklaring hebben 'de aanwezigen informatie uitgewisseld over de serieus toenemende bedreiging van luchtvaartveiligheid en de manier waarop daarmee om te gaan.' Ze spraken ook over bestaande veiligheidsnormen en opsporingsmogelijkheden, 'evenals over recente veiligheidsverbeteringen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan met betrekking tot grote elektronische apparaten in de ingecheckte bagage.'

Bron: ANP