background branding

Bezorgdheid in Europa door verbod op laptops in handbagage VS

bagage23.jpg

Het Amerikaanse plan om mogelijk laptops en tablets te gaan verbieden in de handbagage op vluchten vanuit de EU naar de VS leidt tot bezorgdheid in Europa. Volgende week wordt in Brussel op hoog niveau overlegd tussen de Amerikanen en EU-landen, melden bronnen in Den Haag.

Meerdere ministers van de EU-lidstaten belden vrijdag met de Amerikaanse minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid om de kwestie te bespreken. Onder hen ook minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok.

Bang voor smokkelen van explosieven

De Amerikanen vrezen dat terroristen de burgerluchtvaart op de korrel willen nemen of explosieven smokkelen in elektrische apparaten die groter zijn dan een telefoon. De EU-commissarissen van Transport en Binnenlandse Zaken vroegen deze week in een brief aan hun Amerikaanse collega' s al om meer informatie.

Europese Commissie wil 'intensiever contact'

Hoewel er nog geen besluit ligt, wil de Europese Commissie 'intensiever contact' met Washington om op de hoogte te blijven en informatie te delen met de lidstaten, zei een commissiewoordvoerder eerder op de dag. Luchtvaartexperts bevestigden volgens haar donderdag op een bijeenkomst in Brussel dat nauwe samenwerking wenselijk is, zowel onderling als met de VS.

In maart kondigde de Trump-regering al een verbod af op elektronische apparatuur in de handbagage vanaf een aantal Arabische en Turkse vliegvelden. Het Verenigd Koninkrijk heeft soortgelijke maatregelen getroffen.

Bron: ANP