background branding

Te vaak geen compensatie voor consument bij vertraagde vlucht

vliegtuiggemist_50750445_l.png

Luchtpassagiers in de EU krijgen vaak niet gecompenseerd voor afgelaste of vertraagde vluchten. Slechts in 25 procent van de gevallen waarin de reiziger volgens de EU-regels recht heeft op compensatie werd die de afgelopen twaalf maanden toegekend.

Gratis eten en drinken werd aan minder dan de helft (46 procent) van getroffen passagiers verstrekt in gevallen waar ze daar recht op hadden.

'Luchtvaartmaatschappijen negeren de EU-regels'

Dat blijkt uit onderzoek in zes EU-landen dat donderdag in Brussel werd gepresenteerd. Monique Goyens van de Europese consumentenkoepel BEUC: 'De cijfers zijn verontrustend. Luchtvaartmaatschappijen negeren de EU-regels regelmatig en de autoriteiten doen er niets aan. Consumenten hebben recht op bescherming, en niet alleen de klagers.'

Alleen compensatie zonder bijzondere omstandigheden

De EU-wet heeft betrekking op alle vluchten binnen en uit de EU vertrekkende vluchten, en in de EU aankomende vluchten van een maatschappij uit de EU. Vertraagde of afgelaste vluchten worden niet per definitie gecompenseerd. Er kunnen bijvoorbeeld bijzondere omstandigheden zijn. Het onderzoek werd gehouden in België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

Bron: ANP