Aantal vertraagde en geannuleerde vluchten verminderd

wachtenvliehtuig.jpg

Ondanks de groei van het vliegverkeer van en naar Nederland is het aantal vertragingen en annuleringen op Nederlandse vliegvelden vorig jaar gedaald.

Dat blijkt uit cijfers die EUclaim heeft verzameld. In totaal werden 9 procent minder vluchten ten minste drie uur vertraagd of helemaal geannuleerd dan in 2015. Daarbij namen vooral de annuleringen sterk af, doordat er minder vaak sprake was van zeer slecht weer. Afgezien van de problemen met dikke mist in december was het weer vorig jaar vrij rustig.

Daling vertraagde vluchten KLM

De afname van het aantal vertragingen is te danken aan KLM en Transavia, die als enige van de luchtvaartmaatschappijen die veel van en naar Nederland vliegen verbetering boekten. KLM wist het aantal vertragingen daarbij met 40 procent te verminderen.

Veel vertragingen bij TUI Nederland

Minder goed ging het bij TUI Nederland, waar het aantal vertragingen van minstens drie uur met 170 procent toenam. Daarnaast zag de Spaanse budgetmaatschappij Vueling de vertragingen ruimschoots verdubbelen. Vueling had in het voorjaar last van operationele problemen en TUI Nederland kampte in het najaar met veel technische mankementen aan de vliegtuigen.

Schadevergoeding bij vertraging en annulering

EUclaim staat passagiers bij die recht hebben op schadevergoeding vanwege vertragingen of annuleringen. De organisatie telde vorig jaar in Nederland 3312 vluchten waarbij er aanspraak zou kunnen worden gemaakt op een vergoeding, omdat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk was voor de problemen. Dat is bijna een vijfde meer dan in 2015.

Bron: ANP