background branding

'Nederlandse vliegtuigen vaker vertraagd'

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hadden tijdens de zomermaanden juli en augustus te kampen met twee keer zoveel vertragingen vergeleken met dezelfde periode in 2013.

De grootste oorzaken van de stijging zijn slecht weer en technische problemen. Dit meldde EUclaim, een organisatie die passagiers juridisch bijstaat bij claims rond vertraagde vluchten van meer dan 3 uur.

Een grote impact op het aantal vertragingen had het weer op 28 juli. Het vliegverkeer op Schiphol had veel hinder op deze dag door onweersbuien. De luchthaven is zelfs even geheel gesloten geweest. Binnenkomende vluchten moesten uitwijken en vertrekkende vluchten waren vertraagd die dag.

Niet alleen het slechte weer in Nederland heeft tot vertragingen geleid, maar bijvoorbeeld ook in Barcelona en Istanbul. Zowel de luchthaven Ataturk als Sabiha Gokcen in Istanbul hebben meerdere dagen last van onweersbuien gehad.

Opvallend noemt EUclaim het aantal vertragingen van KLM en transavia.com die niet zijn veroorzaakt door overmacht. 'KLM laat een stijging zien van 46 procent meer vertragingen die niet door een buitengewone omstandigheid zijn veroorzaakt. Transavia laat zelfs een stijging zien van 54 procent.' Passagiers op deze claimbare vertraagde vluchten hebben recht op een vergoeding voor het ongemak.

Bron: ANP