background branding

Geen compensatie bij vertraging door slimme 'truc' vliegmaatschappijen

Als je vlucht langer dan 3 uur vertraagd is, of geannuleerd, heb je vaak recht op een financiële vergoeding. Dit kan in sommige gevallen zelfs om 600 euro gaan. Maar daar moet je wel wat voor doen, want vliegtuigmaatschappijen doen er soms alles aan om onder de wettelijk vastgestelde compensatie uit te komen.

Mevrouw de Boer uit Rotterdam vloog eind 2015 samen met haar man van Amsterdam naar Gran Canaria. Ze hadden meer dan 3 uur vertraging, waardoor ze na haar vakantie besloot verhaal te halen bij het hoofdkantoor van TUI, de betreffende vliegmaatschappij.

'Vertraging door buitengewone omstandigheden'

Er werd haar verteld dat ze digitaal een verzoek tot compensatie kon indienen. Na wekenlang niets op haar verzoek gehoord te hebben, kreeg mevrouw de Boer te horen dat ze geen recht had op compensatie volgens de maatschappij. De reden: de vertraging was het gevolg was van een buitengewone omstandigheid, oftewel het was niet de schuld van TUI dat de vlucht vertraging had.

Ze besloot niet op te geven en schakelde de hulp van claimstichting EUclaim in. Volgens de stichting had mevrouw de Boer wel degelijk recht op een financiële vergoeding van 400 euro per ticket. Na maanden afwachten, heeft mevrouw de Boer alsnog haar compensatie ontvangen, maar dit kostte haar wel 29% 'succesfee': kosten die je aan de claimstichting betaalt wanneer inderdaad wordt uitbetaald.

Langere vluchttijd op je ticket

Ook mevrouw Elskamp en haar vriendin kregen te maken met vertraging, maar hun verzoek tot compensatie bij TUI werd om een heel andere reden afgekeurd. Volgens de aankomstborden in Malaga had hun vlucht een vertraging van net iets meer dan 3 uur, maar volgens de tijden op hun tickets bleek dit net geen 3 uur te zijn. Wat bleek: TUI had een langere vliegduur op hun tickets gezet, waardoor ze niet in aanmerking kwamen voor een financiële compensatie.

Volgens claimstichting EUclaim halen vliegtuigmaatschappijen TUI en Corendon dit 'trucje' wel vaker uit, waardoor het zeer lastig is om compensatie te krijgen. Opvallend genoeg heb je ook juist bij deze twee vliegtuigmaatschappijen de grootste kans op vertraging, aldus EUclaim.

Heb jij recht op vergoeding?

Wil je weten of jij na een vliegtuigvertraging recht hebt op een vergoeding van je vliegmaatschappij? Bekijk het stappenplan: recht op schadeclaim bij vluchtvertraging?