background branding

Lareb: 'Meer onderzoek naar trombose en embolieën na vaccinatie is nodig'

30042021lareb.jpg

Bijwerkingencentrum Lareb vindt meer onderzoek naar trombose en embolieën na coronavaccinaties nodig. Het kreeg tot en met 14 april 399 meldingen van trombose of embolieën na coronaprikken binnen, op bijna 4 miljoen toegediende vaccins. In de groep die geprikt was met AstraZeneca is het aantal meldingen iets hoger dan verwacht.

'Of alles is gemeld, is niet bekend. Op basis van de meldingen kan geen conclusie worden getrokken over een relatie met de vaccins', aldus het Lareb, dat daarom meer onderzoek adviseert. 

224 meldingen van trombose na vaccinatie

Het gaat om 224 meldingen na vaccinatie met Pfizer/BioNTech (Comirnaty), 150 na AstraZeneca (Vaxzevria) en 21 na Moderna. Bij vier meldingen is niet duidelijk welk vaccin was gegeven. Tot 14 april waren er ongeveer 2,5 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 1 miljoen van AstraZeneca en 300.000 van Moderna toegediend.

In de meldingen werd 82 keer longembolie genoemd, 62 keer diepveneuze trombose en in 127 gevallen ging het om een herseninfarct. Er waren negen meldingen van de veelbesproken combinatie van een laag aantal bloedplaatjes en trombose, allemaal na AstraZeneca.

'Trombose en longembolie komen voor bij ongeveer 1 op de 1000 mensen per jaar. Door aandacht voor de ernstige bijwerking bij het AstraZeneca vaccin, is er hoge alertheid op trombose en embolieën. Mogelijk heeft dit de motivatie om het vermoeden van bijwerkingen te melden verhoogd', aldus het Lareb. 'Het aantal meldingen van diep veneuze trombose, longembolie en herseninfarct, dat optrad in twee weken na de vaccinatie, is in de meeste gevallen niet hoger dan anders bij een vergelijkbaar aantal mensen verwacht kan worden.'

Bron: ANP