Risico trombose voor vrouwen boven de 35 die de pil slikken loopt op tot 1 op 333
Vrouwen boven de vijfendertig moeten hun pilgebruik heroverwegen. Dat vindt internist-hematoloog Karina Meijer van het Groningen UMC. Veel vrouwen weten niet dat het risico op trombose met de leeftijd stijgt en het gebruik van de pil dit risico verdrievoudigt. 'Vrouwen zouden wanneer ze de 35 gepasseerd zijn de pil samen met hun huisarts moeten heroverwegen. Er zijn namelijk heel veel goede alternatieven met minder risico’s', zegt Meijer in de studio van Radar.
De kans op trombose door het vaccin werd de laatste tijd vaker vergeleken met de kans op trombose bij de anticonceptiepil. Maar wat betekenen die cijfers eigenlijk? Meijer legt uit dat het risico op trombose voor vrouwen door de jaren heen oploopt tot 1 op de 1000. Hoe ouder een vrouw is, hoe groter de kans op trombose. Door het gebruik van de pil verdrievoudigt dit, wat resulteert dat het risico voor pilgebruiksters na hun 35e oploopt tot 1 op de 333.
Het is volgens haar van belang dat meer vrouwen hiervan op de hoogte zijn 'want het risico is simpelweg vermijdbaar door andere anticonceptiemiddelen te overwegen.' Maar er ligt ook een rol bij de huisartsen, vindt Meijer. Er zou bijvoorbeeld een specifiek moment moeten zijn waarop vrouwen geadviseerd wordt de pil die ze slikken te heroverwegen.
Moderne anticonceptiepillen hebben meer risico’s
Oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl legt uit dat er vier verschillende soorten generatiepillen zijn en dat vooral de twee laatste generaties pillen zorgen voor een extra verhoogde kans op trombose. 'Het is eigenlijk al een decennium lang bij huisartsen bekend dat deze pillen zorgen voor een nog hoger risico op trombose maar alsnog worden ze nog steeds meegegeven.' Volgens Bijl moeten vrouwen die deze pillen meekrijgen, kritisch zijn en zich goed laten informeren.
Om welke anticonceptiepillen gaat het?
Dit zijn de vier verschillende soorten generatiepillen:
- Eerste generatie: Microgynon 50 (5%)
- Tweede generatie: Lovette, Microgynon 30, Stediril, Qlaira (40%)
- Derde generatie: Marvelon, Femodeen, Mercilon (10%)
- Vierde generatie: Yasmin, Zoely, Diane-35 (6%)
De meeste mensen kiezen een anticonceptiepil echter niet op merk, maar gaan voor generieke of merkloze medicijnen. Check via dit overzicht de ingrediënten van deze anticonceptiepillen.
Kelly kreeg een massale longembolie door de anticonceptiepil
Kelly Bijvank kreeg vier jaar geleden op haar eenentwintigste een massale longembolie. Twee maanden voordat ze opgenomen werd kreeg ze klachten zoals benauwdheid, vermoeidheid en een verhoogde hartslag. In twee maanden klopte ze maar liefst acht keer aan bij haar huisarts maar omdat ze zo jong was werd er niet gedacht aan een trombose of longembolie.
'Soms begon ik aan mezelf te twijfelen omdat er maar geen verklaring voor was.' Totdat het plotseling heel erg slecht met haar ging en ze op eerste paasdag bij een andere huisarts terecht kon. 'Zij legde wel direct de link tussen mijn klachten, het slikken van de anticonceptiepil en de kans op een trombose of longembolie.'
'Wees je bewust van het risico'
Toen werd Kelly direct opgenomen en lag ze drie dagen op de intensive care en vijf dagen op de longafdeling. 'Het was een heftige periode maar ik was blij dat eindelijk duidelijk was waar ik al die tijd zoveel last van had.' Ze vindt het belangrijk dat vrouwen maar ook huisartsen op de hoogte zijn van de risico’s die de pil met zich meedraagt. 'Vrouwen moeten goed naar hun lichaam blijven luisteren en alert zijn bij dit soort symptomen', vult Kelly aan. 'Wees je bewust dat, ook al is de kans klein, je toch een risico loopt met het slikken van de anticonceptiepil.'
Onze eigen bevraging
Ondanks dat deze cijfers bekend zijn, slikken nog veel vrouwen boven de 35 jaar de anticonceptiepil, zo blijkt uit een enquête die Radar heeft uitgevoerd. Van de 6447 vrouwen die de enquête invulden slikt 45 procent al meer dan twintig jaar of langer de pil. Zo’n 20 procent van hen slikken pillen van de laatste twee generaties die nog een extra risico vormen.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
13Net als het AstraZeneca vaccin hebben ook veel anticonceptiepillen trombose als bijwerking in de bijsluiter staan. Wat moet je weten voor je de pil gaat slikken? Vanavond in om 20.30 in Radar op NPO1: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/risico-trombose-voor-vrouwen-boven-de-35-die-de-pil-slikken-loopt-op-tot-1-op-333-1/
Gelukkig eindelijk een heel recent onderwerp in de uitzending. Pas een jaar of veertig vijftig bekend.
Het zal wel te maken hebben met AZ , kans op trombose m.n onder jonge pilgebruiksters.