Last van hard geworden basterdsuiker? Zo maak je ‘m weer zacht!

Net wanneer je op het punt staat om iets lekkers te gaan bakken, blijkt je pak basterdsuiker in één grote, harde substantie te zijn veranderd. Zo hard dat je lepel bijna doormidden breekt, wanneer je suiker uit de zak probeert te scheppen… Dat kun je niet gebruiken in je kerstige baksel! Wat nu?
Eerst even wat meer informatie over deze soort suiker, aangezien er heel wat verschillende soorten zijn. Basterdsuiker bestaat zowel in witte als in een lichtbruine of donkerbruine variant en is eigenlijk kristalsuiker met daaraan suikerstroop en/of karamel toegevoegd. Door deze extra toevoeging krijgt de suiker een andere kleur en wordt de suiker kleveriger en zoeter.
De toegevoegde suikerstroop wordt gemaakt door water en suiker samen te verwarmen en hoe langer het verwarmd wordt, hoe donkerder de stroop wordt. Aan witte basterdsuiker is blanke suikerstroop toegevoegd en voor lichtbruine en donkerbruine basterdsuiker wordt naast langer verwarmde suikerstroop ook karamel gebruikt.
Om deze reden wordt basterdsuiker hard
Door deze toevoeging aan de suiker, waarbij vooral het water in de suikerstroop van belang is, bevat basterdsuiker meer vocht dan normale suiker. Hierdoor wordt basterdsuiker erg gevoelig voor wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid en kan het zo zijn dat de basterdsuiker hard wordt en klonten gaat vormen.
Zo maak je de suiker weer los
- Is de suiker bij jou ook blootgesteld aan de luchtvochtigheid? Zet de basterdsuiker dan in een open verpakking in een diepe kom en leg hier voor langere tijd een vochtige theedoek overheen. De suiker zal het vocht uit de theedoek onttrekken, waardoor het weer zacht wordt.
- Dit kunstje kun je bovendien ook uithalen met een sneetje brood of een stukje appel in de zak suiker te stoppen. Doe je dit een dag van tevoren, dan zal de volgende dag je suiker bruikbaar zijn.
- Maar heb jij niet zoveel tijd en direct suiker nodig? Dan is dit de beste tip: strooi de benodigde suiker in een hittebestendige kom en leg hier wat vochtig keukenpapier overheen. Zet de bak vervolgens ongeveer twintig seconden in de magnetron en herhaal dit tot alle suiker weer helemaal bruikbaar is.
Zo kun je harde bastardsuiker voorkomen
Nu de suiker weer zacht is en je onbezorgd kunt gaan bakken, is het ook meteen goed om te weten hoe je deze hard geworden suiker in de toekomst voorkomt.
- Ten eerste wil je de suiker altijd op een koele en droge plek bewaren. Het beste doe je dit in de originele verpakking en als extra bescherming kun je deze in een goed afgesloten pot of bak bewaren.
- Toch kan dan alsnog de suiker hard worden. Een stuk appel of snee brood kan de suiker losmaken, maar door deze bij voorbaat al in de zak te stoppen kun je ook voorkomen dat de suiker überhaupt hard wordt. Marshmallows hebben hetzelfde effect en kunnen ook aan de zak worden toegevoegd.
Bron: Van Gilse