background branding

'Lek in iPhones met iOS15 doordat bluetooth actief blijft als apparaat uit staat'

17052022 iphone.jpeg

iPhones met besturingssysteem vanaf iOS15 zijn mogelijk kwetsbaar voor malware. Dit komt doordat bepaalde functies actief blijven nadat het apparaat is uitgeschakeld.

Duitse onderzoekers ontdekten de kwetsbaarheden. Als je telefoon uitvalt door een gebrek aan batterij, blijkt dat bijvoorbeeld bluetooth nog zo'n vijf uur lang actief blijft. Dit is vanwege een soort noodstroom. Het probleem zit 'm in dat de bluetoothverbinding niet goed beveiligd blijkt te zijn, waardoor het volgens de onderzoekers de weg vrijmaakt voor criminelen om malware te installeren.

De problemen zitten in de hardware van iPhones, dus zijn niet op te lossen via software-updates. Om die reden roepen de onderzoekers Apple op om tot een oplossing te komen, zoals een switch die ervoor zorgt dat een apparaat na uitschakeling ook daadwerkelijk volledig uit staat.

Apple heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van het onderzoek.

Zet je bluetooth uit

Het gekke is dus dat zelfs als je je apparaat niet kunt gebruiken omdat de accu leeg is, er toch nog activiteit is. Apple moet volgens de onderzoekers met een oplossing komen, maar je kunt in ieder geval zelf al letten op dat je bluetooth uitschakelt. Doe dit binnen je instellingen; met het bedieningspaneel verbreek je alleen huidige bluetoothverbindingen.