background branding

Lerarenbond ziet niets in kleuterplan Dekker

kleuterklas.jpg

De Algemene Onderwijsbond ziet niets in de kleuterplannen die het ministerie van Onderwijs maandag presenteerde. 'Het ministerie vergelijkt 'doorkleuteren' met zittenblijven in groep zeven en toont daarmee aan dat ze het kleuteronderwijs niet begrijpt', aldus de lerarenvakbond.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) stelde samen met de PO-raad een handreiking voor basisscholen op om kleuters zo soepel mogelijk naar groep drie te geleiden. Zo is Dekker er voorstander van om kinderen vaker in het jaar te laten doorstromen dan alleen in de zomer.

Totale ontwikkeling

Volgens de onderwijsbond moet het besluit over extra kleutertijd aan de leraar overgelaten worden. 'Iedereen die weleens een kleuterklas is binnengelopen, weet dat het bij kinderen van een jaar of vijf niet alleen de vraag is of ze snel kunnen schrijven en rekenen, maar juist of ze in hun totale ontwikkeling klaar zijn voor groep drie', stelt AOb.

Niet altijd profijt van doorkleuteren

Maandagmorgen werd bekend dat kleuters relatief vaak blijven zitten op de basisschool, terwijl steeds minder leerlingen in het primair onderwijs vertragingen oplopen. Het aantal kinderen dat een jaar lang extra kleutert, baart staatssecretaris Dekker zorgen. Hij roept basisscholen op om in actie te komen, want uit onderzoek blijkt dat kinderen niet blijvend profiteren van een derde jaar kleuterklas.

'Kleuters ontwikkelen zich in sprongen. Soms zijn ze in december bijvoorbeeld wel plots klaar om naar groep 3 te gaan. Dan is het zonde om ze een jaar over te laten doen en ze niet direct de uitdaging te bieden die ze nodig hebben', aldus Dekker.

De onderwijsbond denkt dat de stap van Dekker een financiële reden heeft, omdat doorkleuteren duur is.

Bron: ANP