Let op: het RIVM adviseert vandaag geen hout te stoken in deze vijf provincies

Headerstookalert12feb.png

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het advies gegeven om geen hout te stoken in het noordoostelijke deel van het land omdat er weinig wind staat. Het zogeheten stookalert geldt voor de vijf provincies Utrecht, Flevoland, Gelderland, Drenthe en Overijssel.

Het RIVM verwacht dat de weersomstandigheden nog de hele nacht aanhouden. Pas in de loop van maandagochtend wordt meer wind verwacht.

Wat doet houtrook met je gezondheid?

Gezien het RIVM met regelmaat een stookalert afgeeft, schreef Radar er eerder deze week een uitgebreid artikel over. Want hoe schadelijk is houtrook eigenlijk echt voor je gezondheid? ‘Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten’, aldus het RIVM. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK's en benzeen. ‘De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen’, zo luidt het.

Gebruik je alleen een houtkachel?

Het RIVM verwacht dat de weersomstandigheden nog de hele nacht aanhouden. Pas in de loop van maandagochtend wordt meer wind verwacht. Het stookalert geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen. Zij hoeven van het RIVM dus niet in de kou te gaan zitten.

Bron: ANP