Let op: jouw medicijnen zijn soms verboden harddrugs in het buitenland

Medicijnen Reis

Reizen met medicijnen? Voor de meeste mensen geen probleem. Maar neem je sterke geneesmiddelen mee, zoals oxycodon, ADHD-medicatie of bepaalde slaapmiddelen, dan is het oppassen geblazen. Die vallen namelijk onder de Opiumwet en worden in sommige landen gezien als verdovende middelen. Je mag ze alleen meenemen over de grens met een officiële medicijnverklaring. Heb je die niet, dan loop je het risico op in beslagname, een boete of zelfs strafrechtelijke vervolging.

Medicijnpaspoort of medicijnverklaring?

Lang niet iedereen weet dat er groot verschil is tussen een medicijnenpaspoort en een medicijnverklaring. Een medicijnenpaspoort is een document van de apotheek waarin al je voorgeschreven medicijnen staan, inclusief dosering en werkzame stoffen. Heel handig bij verlies van medicijnen, een doktersbezoek in het buitenland of vragen bij de douane. Maar het is geen geldig reisdocument voor middelen die onder de Opiumwet vallen. Daarvoor heb je een officiële medicijnenverklaring nodig, die je kunt aanvragen bij het CAK.

“Het type verklaring dat je moet hebben hangt af van je bestemming”, vertelt een woordvoerder van het CAK aan Radar: “Reis je binnen het Schengengebied, dan heb je voldoende aan een Schengenmedicijnverklaring. Die is dertig dagen geldig en moet per medicijn worden aangevraagd. Buiten Europa heb je meestal een Engelstalige verklaring nodig, dat proces bestaat uit meer stappen.” 

Op tijd aanvragen

Alles bij elkaar genomen is zo’n aanvraag best een klusje, dat je beter niet kunt uitstellen tot het laatste moment. Je moet er namelijk wel wat voor doen. Het begint ermee dat de medicijnverklaring eerst moet worden ondertekend en gestempeld door de (huis)arts. Gaat het om een Schengenverklaring, dan kun je de aanvraag daarna digitaal indienen bij het CAK.

Als het gaat om een Engelstalige verklaring, dan is het originele papieren document nodig. Daarom moet je de aanvraag ervoor per post opsturen. Het aanvraagformulier kun je downloaden bij het CAK. Naast een gestempelde goedkeuring van het CAK, heb je bij de Engelstalige verklaring vaak ook nog een stempel nodig van een rechtbank of andere instantie.

Toch ben je er dan nog niet altijd, want soms eist het land van bestemming ook nog eens extra stempels of goedkeuring via de ambassade. “Omdat dit proces tijd kost adviseren wij om de documenten uiterlijk vier weken voor vertrek op te sturen”, aldus de woordvoerder. “Met de ‘Medicijnen mee op reis hulp’ van het CAK kun je precies zien welke verklaring jij nodig hebt en welke stappen je moet nemen bij de aanvraag.”

Extra strenge landen

Niet elk land is even streng als het gaat om zware geneesmiddelen, maar er zijn duidelijke uitschieters. “In de praktijk blijkt dat landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Egypte en Indonesië erom bekend staan aanvullende documenten, legalisaties of voorafgaande toestemming te eisen. Soms moet je de medicijnen zelfs al vóór vertrek online registreren. De ambassade van het land van bestemming kan je hier meer informatie over geven. Het is dus belangrijk dit tijdig uit te zoeken”, vertelt de CAK-medewerker.

Helaas blijkt het nog weleens mis te gaan met de aanvragen, omdat mensen niet altijd weten dat hun medicijn onder de Opiumwet valt, of welke verklaring nodig is. Bovendien weet lang niet iedereen dat sommige landen nog eens extra goedkeuringseisen stellen.

Wat als je naar meerdere landen reist?

Reis je dertig dagen of korter binnen Schengen? Dan is één Schengenverklaring voldoende. Ga je verder weg of bezoek je meerdere landen buiten Europa? Dan heb je voor elk land een aparte Engelstalige medicijnverklaring nodig.

Veelvoorkomende medicijnen die onder de Opiumwet vallen:

  • Sterke pijnstillers, zoals oxycodon, morfine, fentanyl, buprenorfine
  • ADHD-medicatie, zoals methylfenidaat (bijv. Ritalin, Concerta), dexamfetamine
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen, zoals temazepam, nitrazepam, diazepam, lorazepam
  • Sommige anti-epileptica, zoals clobazam of fenobarbital
  • Medicinale cannabis

7 tips voor zorgeloos reizen met medicatie

  • Gebruik de Medicijn mee op reis-hulp van het CAK
  • Vraag je apotheek om een medicijnpaspoort
  • Bewaar medicijnen in de originele verpakking, met je naam erop
  • Neem je recepten mee in het Engels
  • Controleer de regels van elk land dat je bezoekt, eventueel via de ambassade
  • Begin op tijd met aanvragen – vooral bij reizen buiten Europa
  • Neem wat extra medicatie mee voor het geval je vertraging oploopt
Meer over