Levend gekookt en meer duistere praktijken: slachting varkens nog niet volgens regels

23022022-varkens.jpg

Het is nog altijd slecht gesteld met het dierenwelzijn in sommige Nederlandse varkensslachthuizen. Vooral bij het bedwelmen en doden van varkens gaat het vaak mis, meldt dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood op basis van opgevraagde rapporten bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Uit de rapporten blijkt dat meerdere varkensslachthuizen in 2019 en 2020 opnieuw ernstige overtredingen begingen. 'Zo zijn er varkens die door een gebrekkige bedwelming weer bij bewustzijn komen terwijl ze al aan een achterpoot boven de bloedgoot hangen,' aldus Varkens in Nood. In vijf gevallen werd geconstateerd dat een varken levend een zogenoemde broeibak met heet water in was gegaan. "Daar is het dier ernstig verbrand en uiteindelijk verdronken. Dit veroorzaakt onnodig en vermijdbaar lijden", schreef een van de inspecteurs. 

Toezicht is weinig effectief: inspecteurs zien misstanden lang door de vingers

Volgens Varkens in Nood is er onvoldoende toezicht op slachthuizen. Bij het huidige vrijwillige cameratoezicht blijven de opnames in bezit van het slachthuis. Inspecteurs van de NVWA moeten zelf naar een slachthuis om daar beeldmateriaal te bekijken. 'Dat steekproefsgewijs controleren van willekeurige opnames is omslachtig en weinig effectief. Steeds weer zien we dezelfde overtredingen in slachthuizen, zelfs als daar al jaren camera’s hangen en de NVWA permanent aanwezig is. Veel overtredingen blijven onopgemerkt', stelt de organisatie.

Inspecteurs van de NVWA zien misstanden ook lang door de vingers en schrijven in sommige gevallen pas na lange tijd een rapport. Daarnaast valt op dat slachthuizen slecht luisteren naar aanwijzingen van NVWA-medewerkers. Varkens in Nood pleit voor strengere maatregelen om meer dierenleed te voorkomen.

Al jarenlang misstanden bij varkensslachterijen

In 2017 kwamen voor het eerst schokkende beelden naar buiten van misstanden bij een Belgisch slachthuis. Een jaar later bleek dat dit ook bij Nederlandse slachterijen voorkwam. In juli vorig jaar moest een slachthuis in Epe de deuren sluiten, nadat op beelden te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.

Bron: ANP & RTL Nieuws