Levenslange garantie op borstimplantaten, blijkt levenslange koop

Siliconen

Veel klinieken adverteren met “levenslange garantie” op borstimplantaten, waarbij fabrikanten beloven implantaten kosteloos te vervangen bij scheuren of andere defecten. Maar wie de kleine lettertjes leest, ontdekt dat die beloften aan flinke voorwaarden zijn verbonden.

In de praktijk blijkt dat patiënten vaak alleen recht hebben op vervanging als zij opnieuw kiezen voor een implantaat van hetzelfde merk. Vrouwen die ervoor kiezen om de implantaten te laten verwijderen zónder vervanging — bijvoorbeeld vanwege gezondheidsklachten of wantrouwen richting siliconen — komen niet in aanmerking voor de beloofde vergoeding.

Beperkte dekking onder de garantie

De garantievoorwaarden van veel fabrikanten, waaronder het merk Mentor, bepalen dat financiële compensatie alleen geldt als de patiënt het implantaat laat vervangen door hetzelfde type. Dat betekent dat vrouwen die géén nieuwe implantaten willen, geen aanspraak kunnen maken op vergoeding, zelfs als het implantaat aantoonbaar is gescheurd. Zo sprak Radar met Jessica, bij haar bleek dat een van de implantaten bij verwijdering gescheurd was, maar zij kreeg geen vergoeding, omdat ze geen nieuwe implantaten wilde.

Bij patiënten die wél kiezen voor vervanging en de vergoeding aanvragen, komen automatisch in de garantieregeling terecht. Het lijkt er dus op of zij enkel akkoord gaan met een vergoeding, maar in werkelijkheid doen zij daarmee afstand van verdere juridische aanspraken tegen de fabrikant.  Zij ondertekenen een verklaring waarin staat dat de fabrikant (zoals Mentor) niet verder aansprakelijk wordt gesteld, afstand wordt gedaan van mogelijke claims en dat toekomstige juridische stappen over hetzelfde incident worden uitgesloten.

Volgens advocaat Jantina Hiemstra is dat niet toegestaan: het inperken van schadevergoeding via een garantieregeling mag wettelijk niet.

Rol van plastisch chirurgen

De garantie wordt doorgaans niet rechtstreeks door de patiënt afgesloten, maar verloopt via de behandelend plastisch chirurg. Desondanks meldt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) dat er ”niets bekend is over garantieafspraken” en daarom ook geen toelichting willen geven.

Opvallend, want veel klinieken onder leiding van plastisch chirurgen vermelden op hun websites juist expliciet dat zij “levenslange garantie” bieden via dergelijke programma’s. Daardoor ontstaat bij patiënten het beeld dat zij goed beschermd zijn, terwijl de feitelijke voorwaarden beperkt zijn en nauwelijks bekend zijn.

Recht op schadevergoeding

Volgens Hiemstra wordt de garantie bovendien misleidend gepresenteerd en geeft patiënten onterecht het idee dat het product veilig en levenslang houdbaar is. Je mag consumenten niet misleiden.

Wat veel patiënten niet weten: zij hebben wettelijk recht op schadevergoeding als een product, zoals een borstimplantaat, gebrekkig is. “Dus als jij een implantaat laat plaatsen en dat is niet goed, dan heb je in beginsel recht op schadevergoeding”, legt Hiemstra uit. Zij stelt dan ook dat deze garantieregelingen de indruk wekken iets extra’s te bieden, terwijl ze in feite juist de wettelijke rechten van patiënten beperken.