Alleen garantie op gescheurde borstimplantaten als je ze laat vervangen

Radar besteedde al meerdere keren aandacht aan borstimplantaten en de gezondheidsrisico's die hieraan verbonden zijn. Ze kunnen in je lichaam scheuren en gaan lekken wat tot gezondheidsklachten kan leiden. Een Radar-kijker besloot om haar borstimplantaten te verwijderen en berichtte ons over een opmerkelijke garantieregeling.
Geen vervanging? Geen vergoeding
Een Radar-kijker van het programma besloot na het zien van de items in Radar om haar borstimplantaten te verwijderen omdat ze er achter kwam dat dit product niet zo veilig was als ze dacht. Het gaat om borstimplantaten van het merk Mentor. Tijdens het verwijderen bleek een van de implantaten gescheurd te zijn.
Deze fabrikant geeft aan ruime garantie te bieden: Indien een scheur is vastgesteld binnen 10 jaar, geven zij een vergoeding van maximaal 1000 euro voor de chirurgische kosten (NB; de operatie kostte de gedupeerde 2700 euro). Maar wat blijkt - en dat wordt onvoldoende duidelijk gemaakt in eerste instantie - dat geldt alleen als je ervoor kiest om implantaten van hetzelfde merk terug te plaatsen. Terwijl dit dus gaat om een onveilig product waar ze vanaf wil. Bovendien blijkt dat als je gebruik maakt van de garantieregeling, je afstand doet van de mogelijkheid om de fabrikant ooit nog aansprakelijk te stellen.
Radar dook erin en niet alleen Mentor, maar ook andere fabrikanten van borstimplantaten hanteren vergelijkbare voorwaarden. In de praktijk blijkt dus dat vrouwen die ervoor kiezen om de implantaten te laten verwijderen zonder vervanging — bijvoorbeeld vanwege gezondheidsklachten of wantrouwen tegenover siliconen — geen aanspraak kunnen maken op de vergoeding, zelfs niet bij een aantoonbare ruptuur.
Inperking schadevergoeding mag wettelijk gezien niet
In Radar komt aanstaande maandag onder andere advocaat Jantina Hiemstra aan het woord. Zij doet een aantal heldere uitspraken. Zo is het wettelijk zo dat je recht hebt op een schadevergoeding als een product niet goed is. Dus als jij een implantaat laat plaatsen en het is niet goed, dan heb je recht op schadevergoeding. Inperking van die schadevergoeding door een garantieregeling mag wettelijk ook niet. De voorwaarden die er nu aan verbonden zijn, dat mag gewoon niet.
Bovendien betekent levenslange garantie, waar klinieken mee adverteren, in dit geval levenslange koop en stimuleert het herimplantatie. Je krijgt alleen garantie als je implantaat gescheurd is én je akkoord gaat met vervangende implantaten van hetzelfde merk. Je krijgt dus geen vergoeding als je geen nieuwe implantaten wil.
Fleur Agema: 'Daar schrik ik van'
Antoinette Hertsenberg spreekt voor de uitzending van maandag ook met Fleur Agema over de kwestie en die is heel duidelijk: dit kan niet. "Daar schrik ik van. Ik vind dat bijna een onnatuurlijke zakelijke manier van hier naar kijken."
De garantieregeling valt onder civiel recht en dus kunnen vrouwen naar de rechter stappen om wel een vergoeding te krijgen, "maar ik ga niet zeggen 'ik ga hier niet over als minister' want er is ook nog zoiets als goede zorg.
We moeten hierbij ook kijken naar de rol van de chirurg. Een chirurg is op dat moment tussenpersoon. De chirurg heeft dit product uitgekozen en is er verantwoordelijk voor om de patiënt te informeren over de risico's, over de behandeling, over de alternatieven. Met dit product is op een gegeven ogenblik wat mis. En wat de fabrikanten nu doen, laten tekenen voor een vrijwaring, dat mag niet."
'Stop hiermee'
De minister laat aan Antoinette weten dat ze de inspectie (IGJ) gaat vragen om met een bredere bril naar deze kwestie te kijken met kwaliteit als zorg als uitgangspunt. De minister gaat ook kijken of de inspectie naar de rol van de fabrikanten kan kijken. "Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je een deugdelijk product levert. Het is een product dat het lichaam in gaat, daar moet je niet dit soort zorgen over krijgen en als het scheurt dan moet je gewoon geholpen worden. Ook door de fabrikant. Een fabrikant kan niet ineens met rare contracten komen die niet mogen."
Agema richt zich in de reportage ook nog rechtstreeks tot de vrouwen die hiermee te maken hebben gehad om te benadrukken: Dit mag niet. Ook richt ze zich tot de fabrikanten met een heel duidelijk verzoek: houd hiermee op, stop hiermee.
De reportage over de garantieregelingen bij fabrikanten van borstimplantaten is maandag om 20.25 uur te zien op NPO 2.