Leveranciers mogen artsen geen gunsten meer verlenen

artsengunsten19042017.jpg

De regels voor het contact tussen medici en de leveranciers van medische hulpmiddelen worden aangescherpt. Het verlenen van gunsten aan artsen wordt - met enkele uitzonderingen - verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag voor dat door het kabinet voorgestelde verbod.

Voor geneesmiddelen bestaat een verbod op zogenoemd 'gunstbetoon' al, maar voor zaken zoals glucosemeters voor diabetici of voor trapliften geldt momenteel alleen nog een door de branche opgestelde gedragscode. Critici menen dat de makers van geneesmiddelen en hulpmiddelen artsen beïnvloeden door hun 'cadeautjes' te geven. Zo worden artsen ertoe bewogen voor bepaalde merken te kiezen, luidt de kritiek.

Radar uitzending

Radar heeft eerder in een uitzending aandacht besteed aan medische hulpmiddelen. Hoe makkelijk is het om een medisch hulpmiddel te ontwikkelen en verkopen? Om dit te onderzoeken brachten we een mandarijnennetje op de markt als bekkenbodemmatje.

Uitzonderingen

Op het verbod worden wel enkele uitzonderingen gemaakt. Zo blijft het een arts bijvoorbeeld toegestaan een symposium bij te wonen waarvoor de kosten worden vergoed. Ook mogen artsen goederen aannemen als ze daarvoor een redelijke tegenprestatie leveren.

'Verplicht transparantieregister'

Diverse partijen in de Kamer hadden nog wel wat kritiek op het voorstel. Zo pleitten Fleur Agema (PVV) en Lilian Marijnissen (SP) ervoor om geen uitzonderingen te maken op het verbod. Corinne Ellemeet (GroenLinks) stelde voor het transparantieregister, waarin de financiële banden tussen bedrijven en medici nu op vrijwillige basis worden vermeld, verplicht te stellen. Dat laatste voorstel kreeg steun van een meerderheid van de Kamer.

Bron: ANP