Lijfrente: banksparen versus verzekeren

Veel mensen hebben met een lijfrentepolis gespaard voor een aanvulling op hun pensioen. Lijfrentepolissen zijn spaarpotjes, die in een verzekering worden weggezet. De inleg mag worden afgetrokken van de belasting. Op het einde van de looptijd moet het geld maandelijks worden uitgekeerd en dan betaal je daar wel belasting over.

Eerder kon je alleen via een verzekeraar laten uitkeren maar sinds 2008 is dat ook mogelijk via banksparen. Uit onderzoek van Moneywise.nl blijkt echter dat een bankspaarproduct vrijwel altijd meer oplevert dan een verzekering.

Twee voorbeelden

De volgende twee voorbeelden worden in de uitzending besproken. Een man een vrouw hebben voor 25.000 euro opzijgezet en laten het op hun 65ste uitkeren over een periode van 5 jaar. In een Lijfrentepolis van Aegon levert dat 25.275 euro op.

Hetzelfde bedrag levert meer op in een Bankspaarproduct van Centraal Beheer, namelijk 26.340 euro. Dat kapitaal zelfs kan slinken in de lijfrentepolis blijkt uit het feit dat 25.000 euro in een lijfrentepolis van Delta Lloyd, nog minder opbrengt (24.426) dan er wordt ingestopt.

We geven een ander voorbeeld. Een stel heeft 75.000 euro opzij gezet. Hebben zij dit opzij gezet in een levenslange lijfrentepolis van Reaal, dan zal de uitkering na hun 65ste - verspreid over 30 jaar - bijna 103 duizend euro zijn (102.895).

Met banksparen van de ABN AMRO is dit bijna 20.000 euro méér dan bij Reaal waard zijn, namelijk 122.760 euro.Moneywise

Jeroen Wolfsen van Moneywise zit in de studio en beantwoordt een aantal vragen over hun onderzoek.