Liter benzine zo'n 40 cent duurder dan begin 2021

28122021Benzine.jpg

De benzineprijs in Nederland is dit jaar flink gestegen. Wie nu een liter E10 (Euro95) tankt is circa 40 eurocent meer kwijt dan aan het begin van 2021. Door zorgen over de nieuwe omikronvariant van het coronavirus zijn de wereldwijde olieprijzen de laatste tijd wel wat gedaald onder hun piekniveau in oktober, maar de Nederlandse adviesprijs voor benzine lijkt het jaar toch ruim boven de 2 euro per liter te eindigen.

Volgens consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks adviesprijzen bijhoudt van vijf grote oliemaatschappijen, bedraagt de gemiddelde adviesprijs maandag ruim 2,08 euro per liter. Begin dit jaar was dit nog zo'n 1,68 euro. Het hoogste niveau werd op 18 november bereikt, toen de literprijs piekte op een record van 2,145 euro. Ook de prijzen van lpg en diesel gingen dit jaar naar niet eerder geziene niveaus.

Pomphouder kan afwijken van adviesprijs

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen. Automobilisten zijn doorgaans het duurst uit bij tankstations langs de snelweg. Volgens prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl is het bij diverse goedkope pompen in het noorden van het land nog steeds mogelijk om E10 rond de 1,80 euro per liter te tanken.

Marktdeskundige Paul van Selms van UnitedConsumers gaf eind vorige maand al aan dat Nederland waarschijnlijk nog langere tijd met benzineprijzen rond de 2 euro per liter opgescheept zit. Hij wees erop dat de situatie op de oliemarkten na de eerste schrik door de ontdekking van omikron structureel niet echt was veranderd.

Vraag naar olie neemt toe

Terwijl de wereldeconomie herstelt van de coronacrisis neemt de vraag naar olie in rap tempo toe. Maar de capaciteit van olieproducenten is achtergebleven. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland ervoor passen om de oliekraan flink extra open te zetten. Het opvoeren van de productie gebeurt heel voorzichtig en over elke beperkte productieverhoging wordt uitgebreid vergaderd.

Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, wordt momenteel per vat verhandeld voor bijna 79 dollar. De hoogste prijs dit jaar was een kleine 87 dollar per vat en werd op 25 oktober geregistreerd. Aan het begin van 2021 lag de prijs van Brent-olie nog rond de 51 dollar per vat.

Goedkoopste volle tank in het noorden van het land

Automobilisten kunnen het best hun tank volgooien in het noorden van ons land. De meeste prijsvechters zijn in Groningen, Friesland en Noord-Holland gevestigd, terwijl tanken het duurst is bij stations in de provincies Utrecht en Limburg, bij Schiphol en op de Waddeneilanden.

De verschillen kunnen behoorlijk oplopen. Zo bedroeg de prijs van januari tot en met november 2021 bij de goedkoopste pomp van ons land in het Groningse Uithuizen gemiddeld 1,655 euro voor een liter euro95/E10 - de meest gebruikte brandstofsoort - waar in Nes op Ameland de prijs 2,00 euro bedroeg. Voor iemand die 20.000 kilometer per jaar en 1 op 15 rijdt, betekent dat een verschil van 460 euro.

'Dagprijzen' voor alle brandstofsoorten vallen hoger uit

Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een onderzoek van MultiTankcard onder meer dan 4000 pomphouders in ons land. Tankstation Sakko in het Groningse Uithuizen mag zich de goedkoopste pomp voor euro 95/E10 van ons land noemen. Voor diesel geldt dat voor Esso Express in Beek (Gelderland) met 1,31 euro per liter, terwijl je bij de Makro in Amsterdam met 1,82 euro per liter gemiddeld het voordeligst uit bent voor E5-benzine de afgelopen elf maanden. Inmiddels vallen de 'dagprijzen' voor alle brandstofsoorten een stuk hoger uit.

Bron: ANP / MediaWatch