Long Covid? Deze patiëntenorganisatie gaat zich hard maken voor erkenning en betere zorg

01062022-long-covid.jpg

Het Longfonds start een nieuwe patiëntenorganisatie voor mensen die langdurige Covid hebben opgelopen. Met PostCovid NL wil het fonds patiënten met landurige Covid betrouwbare informatie geven en meer erkenning creëren voor hun situatie.

Volgens het Longfonds heeft langdurige Covid grote gevolgen voor tienduizenden Nederlanders, maar voelen zij zich niet altijd 'herkend en erkend' door de rest. 'We zien dat mensen met landurige Covid na bijna twee jaar nog steeds zoekende zijn', stelt directeur Michael Rutgers.

Coronaplein.nu wordt PostCovidNL

De nieuwe patiëntenorganisatie zegt de belangen van langdurige-Covidpatiënten te willen behartigen en zich hard te gaan maken voor 'erkenning, nieuwe oplossingen en de beste zorg en ondersteuning bij overheden, zorg- en onderzoeksinstellingen, zorgverzekeraars en werkgevers'. Het Longfonds had daar al het patiëntenplatform Coronaplein.nu voor, maar dat gaat nu op in PostCovid NL.

Mensen met langdurige Covid hebben vaak last van vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, reukverlies, hartkloppingen, spierpijn en angstklachten. De klachten kunnen soms maandenlang aanhouden, al is het mogelijk dat deze na een tijd minder worden.

Bron: ANP