Long covid: fysiotherapeuten behandelen dit jaar twee keer zoveel mensen

6aprilfysio.jpg

Vergeleken met vorig jaar worden twee keer zoveel coronapatiënten met langdurige klachten behandeld door een fysiotherapeut, blijkt uit cijfers van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Volgens het ministerie van Volksgezondheid stijgt het aantal mensen die na corona langdurige klachten krijgen ook, bericht NU.nl.

Op het moment worden ruim 120.000 mensen met langdurige klachten na corona behandeld door fysiotherapeuten, waar dat vorig jaar de helft was. Ook hebben 80.000 patiënten al een tijd fysiotherapie gehad en zijn inmiddels opgeknapt, zegt een KNGF-woordvoerder. 

Gemiddeld drie maanden fysiotherapie bij langdurige coronaklachten

Gemiddeld krijgt een patiënt met langdurige klachten drie maanden fysiotherapie aangeboden, maar er zijn 'opvallende uitschieters', zoals een half jaar naar de fysiotherapeut in plaats van drie maanden. 

Bij de organisatie C-support, die ondersteuning biedt bij long covid, zijn er drie keer zoveel cliënten sinds vorig jaar. De teller staat nu op 13.000. Directeur Annemieke de Groot zegt dat het om het 'topje van de ijsberg' gaat, omdat Nederlanders vaak zelf hun problemen op willen lossen. 'We zien dat veel van onze patiënten te snel weer hun leven willen oppakken.'

Driekwart van de patiënten die zich bij C-support melden, is vrouw: waarom is niet duidelijk. Ruim 50 procent van de patiënten is tussen de 40 en 60 jaar en 3 op de 10 is 20 tot 40 jaar. 

Fysiotherapie wordt nu nog vergoed; maar voor hoelang?

Fysiotherapie wordt nog vanuit het basispakket vergoed. Het was de bedoeling dat de regeling verviel in augustus 2021, maar dit werd met een jaar verlengd. Het is niet zeker of de regeling voor paramedische herstelzorg opnieuw verlengd wordt. Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, wacht op onderzoek van onder meer het Radboudumc over de doeltreffendheid van de regeling, zegt een woordvoerder van het ministerie. 

Long covid en werk

Long covid kan je leven erg beïnvloeden, met name ook je werk. Hoe zit het precies met de baan die je bent kwijtgeraakt, terwijl je de besmetting daar waarschijnlijk hebt opgelopen?

Bron: NU.nl