Veel long covid-gevallen in het onderwijs: 'Als ik er niet ben, zit mijn klas thuis'

21022022-kind-basisschool.jpg

Bij het speciale meldpunt van onderwijsbond AOb voor medewerkers met langdurige klachten door corona hebben zich sinds de openstelling, ruim een week geleden, al zevenhonderd personeelsleden met klachten, vragen en zorgen gemeld.

Mensen die aan het begin van de eerste coronagolf, die twee jaar geleden losbarstte, besmet zijn geraakt en door langdurige Covid niet kunnen werken, naderen nu de keuring voor de arbeidsongeschiktheid, waarschuwt de bond op de eigen site. Ze zouden nog een derde ziektejaar moeten krijgen, vindt voorzitter Tamar van Gelder.

'Geef degenen die het nodig hebben nog een jaar'

'Over long covid is nog te weinig bekend: niemand weet op welke termijn je kunt verwachten dat mensen weer helemaal beter zijn. Geef degenen die het nodig hebben een extra jaar, zodat ze nog alles op alles kunnen zetten om te herstellen en te re-integreren. En werkgevers moeten hier zo nodig voor gecompenseerd worden', zegt ze op de site.

Veel mensen zitten thuis, aldus een woordvoerder, maar er zijn er ook die koste wat het kost doorwerken. 'Ik doe eigenlijk alles half en ik moet veel aan collega’s overlaten. Maar als ik er niet ben, zit mijn klas thuis', aldus een van de bellers volgens de AOb.

Compensatieregeling voor financiële zorgen

Behalve lichamelijke en geestelijk klachten zijn er financiële zorgen. Mensen die niet werken vielen al terug naar 70 procent van hun salaris, maar hadden ook bijkomende kosten, zoals het opmaken van het eigen risico.

De regering moet ook met een compensatieregeling komen voor de mensen met langdurige Covid in het onderwijs, vindt Van Gelder. 'Aan het begin van de epidemie werd gezegd dat kinderen het virus niet zouden kunnen overdragen aan volwassenen. Dat bleek onjuist. En toen er vaccins waren, hebben wij er als AOb op aangedrongen om leraren met voorrang te vaccineren. Maar dat is niet gebeurd. En nu dreigen mensen arbeidsongeschikt te worden.'

Uitzending Radar long covid

In maart dreigt de eerste groep patiënten hun baan te verliezen. Maandag 14 februari spraken we in de uitzending met Pieter Omtzigt over de verantwoordelijkheid van de overheid bij het compenseren van deze long-covidgevallen. 

Bron: ANP