'Longkanker later ontdekt bij mensen tussen 50 en 64 jaar'

arts156_780.jpg

Bij mensen tussen de 50 en 64 jaar wordt longkanker vaker in een later stadium ontdekt dan bij patiënten die ouder zijn dan zeventig. Dat meldt Nu.nl dinsdag.

Onderzoekers bestudeerden gegevens van 34.000 longkankerpatiënten in Engeland uit 2013. De resultaten werden dinsdag gepresenteerd tijdens de Cancer Outcomes and Data Conference in Manchester.

Bevindingen

'Door het inwinnen van informatie via patiëntgegevens konden we een verschil vinden in het stadium waarop kanker wordt ontdekt bij zowel jongere als oudere mensen', aldus David Kennedy van het Britse Cancer Research. 'Onze resultaten laten zien dat jongere patiënten van in de vijftig en zestig meer kans hebben op een kankerdiagnose in een later stadium.'

Het komt vaak voor dat longkanker in een laat stadium wordt ontdekt. Van de 45.500 diagnoses die jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk worden gesteld, wordt 60 procent geconstateerd bij mensen boven de zeventig jaar.

Inzicht krijgen

Onderzoekers willen met de resultaten meer inzicht krijgen in risicogroepen. Op die manier zouden de juiste mensen geholpen kunnen worden de ziekte te overleven. 'Tekenen die op longkanker kunnen wijzen zijn onder andere een hoest die niet weg trekt of kortademigheid', vertelt Kennedy.

'Het is belangrijk dat wanneer mensen iets ongebruikelijks constateren, ze zo snel mogelijk een dokter spreken.' Een behandeling heeft volgens de onderzoekers meer kans van slagen wanneer de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Bron: Nu.nl