Vooruitzichten bij longkanker zijn slecht
Mensen met longkanker hebben niet veel kans om te genezen. Dat blijkt uit cijfers van KWF Kankerbestrijding.
Elk jaar krijgen ruim 12.000 mensen te horen dat ze een tumor op de longen hebben. Van hen is 17 procent vijf jaar na de diagnose nog in leven. Tien jaar na de constatering leeft een op de tien mensen nog. 'Als je het vergelijkt: bij borstkanker overleeft ongeveer 80 procent van de patiënten', aldus een woordvoerster van KWF.
Rokersziekte
Longkanker wordt gezien als een rokersziekte. 'Ongeveer 90 procent van de gevallen wordt inderdaad veroorzaakt door roken. Maar er zijn ook patiënten die nooit hebben gerookt of die al heel lang niet meer roken', meldt KWF.
Longkanker is de vierde vorm van kanker in Nederland. Alleen borstkanker, huidkanker en dikkedarmkanker komen iets vaker voor. Longkanker treft vooral mensen die tussen 60 en 79 jaar zijn.
Symptomen
Wie longkanker heeft, merkt dat meestal eerst aan hoesten. 'Er kan sprake zijn van een hardnekkige prikkelhoest. Soms zit er bij het opgehoeste slijm een beetje bloed', aldus KWF. Patiënten kunnen ook kortademig en hees zijn en pijn in de borststreek hebben. Ze zijn snel moe, hebben weinig eetlust en verliezen gewicht zonder duidelijke oorzaak.
Operatie
Bij de behandeling kunnen mensen worden geopereerd om de tumor weg te halen. Soms volgt een bestraling of een chemotherapie om kankercellen te vernietigen.
Bron: ANP / KWF