Chroom-6 zorgt voor grotere kans op longkanker

longkanker.jpg

Alle verbindingen met de chemische stof chroom-6 moeten worden beschouwd als kankerverwekkend. Wie ermee werkt loopt een risico op longkanker.

De Gezondheidsraad heeft nu berekend hoe groot dat risico is en heeft het vrijdag als advies gestuurd aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Uit de berekeningen van de raad blijkt dat als mensen veertig jaar lang dagelijks worden blootgesteld aan 1 microgram chroom-6, dat tot vier extra gevallen van longkanker per duizend personen leidt.

Veertig jaar lang

Worden ze blootgesteld aan 0,01 microgram over een periode van veertig jaar, dan leidt dat tot vier extra longkankergevallen per 100.000 mensen. De minister kan met dit advies in de hand een nieuw maximum bepalen waaraan werknemers mogen worden blootgesteld.

Opknappen treinen

Over chroom-6 is veel te doen geweest. Zo meldden zich honderden werknemers van Defensie zich met gezondheidsklachten na het werken met verf waar de stof in zit. Ook werknemers van het voormalige NedTrain zouden aan chroom-6 zijn blootgesteld bij het opknappen van oude treinen.

Bron: ANP