Losse of scheve stoeptegels: wie is verantwoordelijk als je valt?
In Nederland zorgen los- en scheefliggende stoeptegels voor meer dan 20.000 ongevallen per jaar. Kun je bij iemand aankloppen als je over zo’n tegel struikelt en je telefoon kapot gaat? En wat als je hierdoor je been breekt?
Wie is verantwoordelijk voor een veilige stoep?
De wegbeheerder moet ervoor zorgen dat wegen en stoepen veilig en in goede staat zijn. Bij openbare wegen kan dit de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn. Als de stoep eigendom van een particulier of bedrijf is, is deze eigenaar verplicht de stoep veilig te houden.
Oneffenheden van drie centimeter
Toch zijn zij niet in alle gevallen verantwoordelijk voor valpartijen. Van verkeersdeelnemers mag namelijk verwacht worden dat ze zelf ook goed uitkijken. En daarom zijn oneffenheden van minder dan drie centimeter in principe aanvaardbaar.
Bij een hoogteverschil van drie centimeter of meer kun je stellen dat de scheve stoeptegels je val hebben veroorzaakt. En dan kan de wegbeheerder aansprakelijk zijn.
In deze situaties ben je zelf verantwoordelijk
Overigens is dit geen bindende regel: per geval moet beoordeeld worden of de situatie veilig was of niet. Om dit te bepalen wordt onder andere gekeken naar de locatie en jouw gedrag. Keek je bijvoorbeeld op je telefoon toen je struikelde? Dan is het je eigen verantwoordelijkheid.
Ook is de wegbeheerder niet aansprakelijk als ze de scheef- en losliggende tegels hebben afgezet of wanneer ze ervoor hebben gewaarschuwd.
Maak foto’s van de situatie
Ben je gevallen en wil je de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor de materiële of lichamelijke schade? Zorg dan dat je de situatie goed vastlegt met foto’s of video’s waarbij je het hoogteverschil duidelijk in kaart brengt. Maak ook foto’s van de schade en het eventuele letsel. Ga in het geval van letsel langs de huisarts voor onderzoek en vastlegging.
Bron: DAS