Maaltijdbox voor één persoon bijna net zo duur als voor twee personen: hoe kan dat?

Hello Fresh

Met een maaltijdbox krijg je complete recepten aan huis bezorgd in precies de juiste hoeveelheden. Aanbieders pretenderen dat je hierdoor niet alleen verspilling tegengaat, je zou ook alleen betalen voor wat je nodig hebt. Toch is een eenpersoons maaltijd bijna net zo duur als een maaltijd voor twee personen. Hoe kan dat? 

Tweepersoons maaltijd maar 2 euro duurder

Niet alle maaltijdboxen zijn voor één persoon te bestellen, maar die van populaire aanbieder HelloFresh wel. Op hun website staat vermeld ‘Jouw HelloFresh Box bevat alle ingrediënten in precies de juiste hoeveelheden, zodat je alleen betaalt voor wat je nodig hebt en niks verspilt’. 

Toch lijkt dit niet helemaal te kloppen. Als we naar de prijzen kijken, valt ons namelijk op dat een eenpersoons maaltijd bijna net zo duur is als een maaltijd voor twee personen. Dat zit zo: Een maaltijdbox met drie gerechten per week kost voor één iemand 34 euro (11,33 euro per portie). Dezelfde box voor twee personen kost 40 euro (6,67 euro per portie en dus 13,34 euro per maaltijd). 

Een maaltijd voor twee personen is dus maar 2 euro duurder dan dezelfde maaltijd voor één persoon. Als je alleen betaalt voor wat je gebruikt, zou je toch verwachten dat een tweepersoons maaltijd twee keer zo duur is als een eenpersoons maaltijd?

Reactie HelloFresh

We nemen contact op met HelloFresh om te vragen waar deze prijzen op gebaseerd zijn. Zij reageren als volgt: 

Al jarenlang kan HelloFresh zich profileren als een van de weinige aanbieders in de branche die ook maaltijdboxen aanbieden voor eenpersoonshuishoudens. De kosten van onze maaltijdboxen variëren afhankelijk van het aantal personen en de hoeveelheid van gewenste gerechten per week. HelloFresh biedt maaltijden aan vanaf 4,30 euro per portie, met een prijs die kan oplopen naargelang er minder porties in de box worden besteld.

Deze prijsstructuur komt voort uit het feit dat arbeid en vaste operationele kosten een groot deel van de prijsstelling uitmaken. Deze kosten zijn noodzakelijk om onze service op peil te houden, waaronder tijdige levering en het garanderen van de hoge versheids- en kwaliteitsstandaarden die onze klanten verwachten. Aangezien de inspanning en kosten voor het samenstellen van een box, ongeacht of deze voor één of twee personen is, nagenoeg gelijk zijn, kan dit in een hoger arbeidskostenpercentage per portie en dus in een hogere prijs resulteren.

Je betaalt ook voor de moeite

‘Je betaalt alleen voor wat je gebruikt’ slaat dus niet alleen op de hoeveelheid ingrediënten. Het gaat ook om de operationele kosten, de inspanning en het samenstellen van je maaltijdbox.