Zijn verspakketten duurder dan losse ingrediënten?

Verspakket.jpg

Ze zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt: verspakketten die (bijna) alle ingrediënten voor een maaltijd bevatten. Is het niet veel goedkoper om de ingrediënten los te kopen? Radar zoekt het uit. 

Wat onderzoeken we?

We nemen de prijzen bij Albert Heijn en Jumbo onder de loep en vergelijken in beide supermarkten de prijs van een verspakket met de prijs van de losse ingrediënten. Dit doen we voor nasi, lasagne en tomatensoep. 

Voor de losse ingrediënten kiezen we telkens de hoeveelheid die het dichtst bij de hoeveelheid in het verspakket komt. Als er 150 gram rijst in een verspakket zit, gaan we bijvoorbeeld uit van een pak rijst van 400 gram. Vervolgens kiezen we het goedkoopste pak. 

Verspakketten zijn voordeliger

In alle gevallen ben je duurder uit als je de ingrediënten los koopt. Het nasi verspakket kost bij Albert Heijn bijvoorbeeld 5,99 euro, terwijl je voor de losse ingrediënten 6,94 kwijt bent. Bij Jumbo is het verschil iets groter: voor het pakket betaal je 4,29 euro en voor de losse producten 6,96. 

Het grootste verschil vonden we bij lasagne. Bij Albert Heijn ben je 11,34 euro kwijt als je de ingrediënten los koopt, terwijl het pakket zelf maar 5,49 euro kost. Bij Jumbo kosten de losse ingrediënten 11,28 euro en het verspakket 4,94 euro. 

Voor het verspakket tomatensoep ben je bij de Albert Heijn bijvoorbeeld 4,29 euro kwijt, terwijl de losse ingrediënten 6,60 euro kosten. Bij Jumbo kost het soeppakket 4,29 euro en de losse producten 6,96 euro. 

Als voorbeeld de tomatensoep bij Albert Heijn: het verspakket bevat 750 gram roma tomaten, 1 ui, 3 tenen knoflook, 1 winterpeen, 2 takjes tijm, een blikje tomatenpuree en 2 blokjes runderbouillon nodig. Als je dit los koopt, ben je het volgende kwijt:

Niet alle ingrediënten los te koop

Dit prijsverschil is voor een heel groot deel te verklaren vanuit de hoeveelheid die je koopt. In een verspakket zitten bijvoorbeeld vaak twee teentjes knoflook. Dit kun je niet kopen in de supermarkt. Heb je twee teentjes nodig? Dan moet je meteen twee bollen in huis halen. Logischerwijs ben je dan ook duurder uit. 

Prijs omgerekend naar hoeveelheid

Daarom rekenen we de prijs van de losse ingrediënten om naar de hoeveelheid die je nodig hebt. Als voorbeeld nemen we wederom de tomatensoep bij Albert Heijn. Van alle ingrediënten zijn alleen knoflook, tijm en runderbouillonblokjes niet in de juiste hoeveelheid te koop. 

Dit rekenen we om: een bol knoflook bevat gemiddeld zo’n 20 teentjes. De prijs van twee bollen delen we daarom door 40 om de prijs voor 1 teentje te bepalen. De prijs van een bakje tijm delen we door drie. Een bakje bevat namelijk 3 porties tijm. De prijs van de runderbouillonblokjes delen we door 6, aangezien een pakje 12 blokjes bevat en we er 2 nodig hebben. De prijs is dan als volgt: 

Het verschil tussen het verspakket en de losse ingrediënten is dan ineens een stuk kleiner, maar het verspakket is nog steeds 0,03 euro goedkoper. Ook als we de prijzen omrekenen, kunnen we dus concluderen dat verspakketten voordeliger zijn. 

Meer over