Mac-gebruikers zijn slachtoffer van ransomware

ransomware_780.jpg

Gebruikers van Apple zijn dit weekend slachtoffer geworden van hackers. Mac-computers van mensen die het computerprogramma Transmission hebben gedownload, kunnen ransomware bevatten.

Palo Alto Networks, een bedrijf dat gespecialiseerd is in computerbeveiliging, meldde dit zondag op de website.

Ransomware

Ransomware is vorm van malware (kwaadaardige software) die een groeiende bedreiging vormt voor internetgebruikers. De software vergrendelt data die op de computer van de gebruiker staan. De gebruiker wordt vervolgens gevraagd losgeld (ransom) te betalen om deze data te ontgrendelen. De schade hiervan wordt geschat op honderden miljoenen dollars per jaar.

De ransomware waar het om gaat, draagt de naam 'KeRanger'. Wie KeRanger op zijn computer heeft, merkt de eerste drie dagen niets. Daarna worden de data vergrendeld. De kosten die de gebruiker moet betalen voor ontgrendeling, bedragen één bitcoin of zo'n 400 dollar.

'Het is de eerste keer dat Mac-computers worden aangevallen door ransomware', aldus Ryan Olson van Palo Alto Networks. Windows-gebruikers zijn een populair doelwit van de hackers.

Update

De computers hebben de ransomware verkregen via een update van Transmission, versie 2.90. Dit is een computerprogramma waarmee mensen door middel van BitTorrents (een manier om gegevens uit te wisselen) bestanden kunnen downloaden. Deze versie werd afgelopen vrijdag beschikbaar gemaakt.

Transmission heeft de update inmiddels verwijderd en een nieuwe versie, 2.92, beschikbaar gemaakt die de ransomware automatisch verwijdert. Gebruikers van Transmission wordt aangeraden deze te downloaden. Dit geldt ook voor mensen die intussen versie 2.91 hebben gedownload.

Bron: Reuters