Mag je de as van een overledene overal uitstrooien?

Asuitstrooiing

Wie een dierbare is verloren, kan de wens hebben om de as wat overblijft na een crematie uit te strooien op een speciale plek. Dit kan op open zee zijn of bijvoorbeeld op een daarvoor bestemde plek. Waar mag je de as uitstrooien?

As uitstrooien of bijzetten

De as van de overleden persoon mag na de uitvaart maximaal een maand in het crematorium worden bewaard, daarna of voor deze einddatum halen nabestaanden de asbus op. Hierna kun je een keuze maken om de as uit te strooien of bij te zetten in een urn. 

Wie de keuze maakt de as uit te strooien, kan dit op verschillende plekken doen. Hoewel er vaak een plek wordt gekozen die belangrijk was voor de overledene of is voor de nabestaanden, kun je de as niet overal uitstrooien. Radar zet de regels voor je op een rij.

Geregeld in APV

Incidentele asverstrooiing is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft de APV niets geregeld over incidentele asverstrooiing? Dan mag je overal de as uitstrooien, tenzij er regels zijn die zich hiertegen verzetten. 

Wil je as uitstrooien op grond van iemand anders dan de gemeente, dan zul je toestemming moeten vragen aan de grondeigenaar. Wil je de as uitstrooien op eigen grond? Dan ben je vrij om deze plek te kiezen, je hebt geen toestemming nodig. 

Strooiveld

Je kunt tegen betaling de as uitstrooien op een strooiveld op een begraafplaats of crematorium, vaak tegen betaling. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen een herdenkingsbord weg te zetten. 

Open zee

Je kunt de as ook uitstrooien op open zee. Je bevindt je op open zee wanneer je minimaal 22 kilometer uit de kust bent. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de as in een oplosbare urn in de zee achter te laten. 

Beschermd natuurgebied

Wil je de as uitstrooien in een beschermd natuurgebied? Vraag dan toestemming aan Staatsbosbeheer, de eigenaar van de grond of Natuurmonumenten.

Vooraf toestemming vragen

Het is belangrijk om vooraf toestemming te vragen. Een boete voor het uitstrooien van as zonder toestemming varieert per gemeente en kan flink oplopen. Het tarief ligt tussen de 150 en 450 euro. 

Bronnen: APV, Rijksoverheid, Monuta

Meer over