Mag je werkgever je verplichten de vrijdag na Hemelvaart vrij te nemen?

Verplicht Vrij Hemelvaart

Veel mensen nemen de vrijdag na Hemelvaartsdag vrij: sommige omdat ze graag een lang weekend vrij willen, andere omdat dit moet van hun werkgever. Mag je werkgever je eigenlijk wel verplichten om deze dag vrij te nemen? Radar zoekt het uit. 

Staat in je cao of arbeidsovereenkomst

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je werkgever kan je hiertoe verplichten. 

Arbeidsrecht advocaat Pieter van den Brink legt uit: “Een werkgever kan de werknemers verplichten om een bepaalde dag vrij te nemen. Zo’n verplichte vrije dag kan een feestdag zijn, maar vaak valt zo’n dag tussen een feestdag en het weekend, bijvoorbeeld de vrijdag na Hemelvaartsdag.”

Overigens mag het niet zomaar. Van den Brink legt uit dat je werkgever je alleen een verplichte vrije dag mag opleggen, als het in je cao of arbeidsovereenkomst vermeld staat én als je loon die dag gewoon uitbetaald wordt. 

Werknemers bepalen (meestal) wanneer ze vrij nemen

Staat dit nergens vermeld? Dan kun je de vrijdag na Hemelvaart gewoon werken, ook als jouw werkgever dit liever niet heeft. “Als hoofdregel geldt namelijk dat vakantie tot stand komt op verzoek van de werknemer en niet op verzoek van de werkgever”, legt Van den Brink uit. 

Standaard vrij met Hemelvaart?

Overigens is het niet gezegd dat je überhaupt vrij hebt met Hemelvaart. Feestdagen staan namelijk niet in de wet als verplichte vrije dagen. “Werknemers hebben daarom geen wettelijk recht op een vrije dag wanneer het een bepaalde feestdag is.” Ook dit staat vast in je cao of arbeidsovereenkomst. 

“Hier staat ook of je doorbetaald krijgt en of je werkgever een toeslag moet betalen als je toch werkt op een officiële feestdag”, aldus Van den Brink. 

Verlof kan ook afgewezen worden

Heb jij zelf de vrijdag na Hemelvaartsdag vrij gevraagd, maar waren veel van je collega’s je voor? Dan kan je verlofaanvraag zelfs afgewezen worden. 

Als iedereen tegelijk weg is, terwijl het bedrijf gewoon open is, wordt het functioneren van het bedrijf namelijk verstoord. En dit is voor werkgevers een gegronde reden om je verlofaanvraag te weigeren.