Maximumtarieven voor facings en tanden bleken worden losgelaten

tanden bleken .jpg

De nu geldende maximumtarieven voor facings en het bleken van tanden worden vanaf 1 januari losgelaten. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) besloten. Het gaat om een proefperiode van vijf jaar. De maatregel gaat niet voor reguliere mondzorg gelden, maar alleen voor cosmetische zorg, bedoeld om het 'uiterlijk van het gebit te verfraaien'.

De huidige maximumtarieven voor de cosmetische mondzorg werken 'belemmerend voor de dienstverlening' die tandartsen aan patiënten kunnen bieden, heeft de KNMT, beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland laten weten aan Kuipers en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hierdoor kunnen zij 'niet voldoende tegemoetkomen aan de wensen van mensen', schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Cosmethische mondzorg in Nederland

Nu gaan mensen regelmatig voor cosmetische mondzorgbehandelingen naar het buitenland 'waar de patiëntveiligheid niet gegarandeerd kan worden', aldus Kuipers. Hij vindt het belangrijk dat het bleken van tanden en het aanbrengen van facings ook in Nederland 'veilig en kwalitatief goed' kunnen worden uitgevoerd. Bij een facing wordt een schildje van porselein of composiet op de tand gemaakt, waarmee de vorm en/of de kleur mooier wordt.

Niet vergoed via verzekering

De cosmetische mondzorg wordt niet vergoed via de basisverzekering. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft alle zorgverzekeraars geadviseerd cosmetische mondzorg ook niet te vergoeden via een aanvullende verzekering. Patiënten die hun gebit willen verfraaien zonder medische noodzaak, moeten die rekening daarvoor zelf betalen.

Maatregelen tussentijds intrekken

Na vijf jaar wordt bekeken of het maximumtarief blijvend wordt losgelaten. Als tussentijds blijkt dat er nadelige effecten optreden, als bijvoorbeeld de reguliere tandzorg onder druk komt te staan, kan de maatregel eerder worden ingetrokken. Dat gebeurt op advies van de NZa.

Bron: ANP