Niet meer naar de tandarts: 10 procent vindt het te duur of is bang voor de pijn

27meitandarts.jpg

Een tiende van de Nederlanders is al twee jaar niet naar de tandarts gegaan, blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie onder ruim 9000 deelnemers. Mensen durfden de tandarts niet op te zoeken, hadden er het geld niet voor of ontliepen de tandarts vanwege corona. 

Door een bezoekje aan de tandarts lang uit te stellen, kan je gezondheid een flinke deuk oplopen en je kwaliteit van leven kan verlaagd worden. Tandziektes kosten ongeveer drie miljard euro per jaar, zegt het Radboudumc. Die kosten zijn voor de maatschappij. Mensen die niet naar de tandarts gaan, nemen meer pijnstillers en dit kan leiden tot trombose en slecht werkende nieren. Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie zegt dat 'uitstel dus tot hogere kosten kan leiden'.

'Als we oplossingen willen hebben, is vervolgonderzoek nodig'

Veldman vindt het 'niet goed' dat mensen zo weinig naar de tandarts gaan. 'Dat is een ongewenste ontwikkeling, waarvoor een oplossing nodig is. Ik denk dat deze uitkomst het topje van de ijsberg is en dat de groep mijders groter is. Maar om te komen tot die oplossingen is vervolgonderzoek nodig. VWS heeft toegezegd te monitoren, maar moet dat wel breder gaan doen dan nu de opzet is. Vragen als 'hoe groot is de groep precies, om welke groepen gaat het, wat zijn de belangrijkste belemmeringen voor deze groepen', moeten eerst beantwoord worden, voordat er effectieve maatregelen getroffen kunnen worden.'

Genoeg animo voor terugkomst mondzorg in basispakket

Sinds 2006 zit mondzorg niet meer in het basispakket, vanwege te hoge kosten. Boven de 18 jaar moet je zelf een verzekering afsluiten. Wel is er de vraag om mondzorg weer in het basispakket op te nemen. In 2021 werd een petitie van Dokters van de Wereld over dit onderwerp 75.000 keer ondertekend: volgens hen heeft 1,5 miljoen Nederlanders geen geld voor de tandarts. 

Het informeren over kosten van behandeling gaat beter dan eerder

Inmiddels worden mensen wel beter geïnformeerd over de kosten van hun behandeling, blijkt uit het onderzoek. In 2016 kreeg 37% geen goede informatie over hoeveel de behandeling zou kosten, dit is nu gedaald naar 22%. Mensen krijgen wel even vaak als eerder een (verplichte) offerte bij een behandeling van 250 euro of meer: bijna 50%.

Volgens Veldman moeten de patiënten beter geïnformeerd worden over de kosten voor een behandeling. 'We zijn jaren geleden al overeengekomen dat bij kosten van meer dan 250 euro vooraf een offerte moet komen, maar het gebeurt nog steeds te weinig. Mensen moeten weten wat ze kunnen verwachten. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een redelijke schatting van de verwachte kosten te maken. Het gaat immers voor veel mensen om een hoop geld.'

Bron: De Telegraaf