Meer aanmeldingen voor maagverkleiningen tijdens coronacrisis

Maagverkleining.jpg

De vraag naar obesitasbehandelingen, waaronder maagverkleiningen, is tijdens de coronapandemie met 15 procent gestegen, stelt de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). De gespecialiseerde kliniek, die samenwerkt met reguliere ziekenhuizen, legt een direct verband met corona. 

'Steeds meer mensen zijn ervan doordrongen dat overgewicht het risico op ernstige complicaties bij een corona-infectie enorm vergroot', zegt directeur Kobus Dijkhorst.

Vraag naar maagverkleiningen flink gestegen

De Telegraaf meldde dinsdag als eerste dat de vraag naar maagverkleiningen fors is gestegen. De NOK liet vervolgens weten dat de kliniek in samenwerking met de ziekenhuizen LangeLand en Rivierenland zijn behandelcapaciteit gaat uitbreiden met 1300 operaties. Op die manier moeten de achterstanden die door de pandemie zijn ontstaan worden weggewerkt.

Programma ter verbetering van de leefstijl

Mensen die een obesitasbehandeling krijgen, worden niet alleen geopereerd. Ze volgen ook een programma dat erop is gericht hun leefstijl te verbeteren. Zorgverzekeraars vergoeden dit soort behandelingen uit de basisverzekering.

Ernstige zwaarlijvigheid

Ook los van de uitbraak van corona stijgt het aantal maagverkleiningen al jaren. De NOK becijfert dat ruim 1,5 procent van de Nederlanders van 20 jaar en ouder tegenwoordig morbide obesitas heeft, ernstige zwaarlijvigheid. Dat zijn bijna 200.000 mensen.

Bron: ANP