background branding

Meer dan 150.000 mensen bij fysiotherapeut door langdurige coronaklachten

301121 fysiotherapeut.jpg

Meer dan 157.000 mensen hebben sinds de uitbraak van de coronapandemie een fysiotherapeut in de arm genomen omdat ze met langdurige klachten na een besmetting kampen. Het aantal patiënten is sinds mei weer bijna verdubbeld, meldt het AD.

Omgerekend gaat het om 6,3 procent van het aantal mensen dat in Nederland positief is getest. Van alle patiënten is nu nog 46 procent onder behandeling, zo blijkt uit de database van de KNGF, de beroepsvereniging van fysiotherapeuten. Ongeveer twee derde is tussen de 40 en 70 jaar oud. 'De pandemie schrijdt voort. We zien dat veel patiënten na een besmetting fysiotherapie nodig hebben', reageert Guus Meerhoff, manager kwaliteitsbeleid bij de KNGF.

Behandelduur kan verschillen van een paar dagen tot anderhalf jaar

Gemiddeld komen de patiënten voor twintig behandelingen en hebben ze daar 119 dagen voor nodig. Maar er zit ook een uitschieter van 117 behandelingen tussen en de langste behandeltermijn is zelfs 596 dagen. Tegelijkertijd merken fysiotherapeuten dat een deel na een paar behandelingen al opknapt. Meerhoff: 'We zien bijvoorbeeld ook mensen met de longaandoening COPD die na een besmetting echt een stapje terug hebben gedaan. Met een beetje hulp knappen ze soms snel op.'

Radar over aanvullende verzekeringen

Uit gezamenlijk onderzoek van Radar en vergelijkingssite Zeker.com (uitzending 22 november) blijkt dat de premies van aanvullend verzekeren de laatste jaren flink gestegen zijn, en dat het aantal behandelingen of de vergoeding die je krijgt vaak ook flink gedaald is. Hierdoor is een bezoek aan een fysiotherapeut minder snel gemaakt.

Uitzending Radar over aanvullende verzekeringen

Bron: ANP