Meer last van je huisstofmijtallergie tijdens corona?
Heb je meer last van je huisstofmijtallergie, nu je vanwege het coronavirus meer tijd thuis doorbrengt? Dat kán, vertelt Hanneke Oude Elberink, internist-allergoloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Maar het hangt er eigenlijk vooral vanaf hoe je woont.
Twijfel je over of je een allergie voor de huisstofmijt hebt? De huisarts kan met een bloedtest kijken of dat inderdaad het geval is.
'De mijt zit in ieder huis, maar de hoeveelheid mijt verschilt erg per huis'
Een huisstofmijtallergie kan zorgen voor klachten als een verstopte neus, snotteren, niezen, jeuk in de neus en ogen, benauwdheid, een piepende ademhaling (astma) en het ophoesten van slijm. Die klachten ontstaan niet direct van de mijt zelf, maar van de ontlasting van het beestje. Die ontlasting kan in de lucht terecht komen en als je die inademt krijg je klachten. De mijt voedt zich met huidschilfers van mensen en houdt van een hoge luchtvochtigheid.
Oude Elberink: 'De huisstofmijt bevindt zich in ieder huis, maar de hoeveelheid mijt kan erg verschillen, onder meer door invloed van het weer. Tijdens warme zomers, als er een hoge luchtvochtigheid is, zie je meer mijten. Diep in de winter, zeker als het vriest en de luchtvochtigheid laag is, zie je vaak minder mijten'.
Niet alleen het weer is van invloed: ook de omstandigheden in huis spelen een grote rol. Zien we meer mensen met klachten door huisstofmijtallergie, nu we veel meer tijd thuis doorbrengen? Dat hangt ervanaf hoe je woont, vertelt Oude Elberink.
Probeer de oorzaak zo goed mogelijk te achterhalen
Als de allergoloog mensen met klachten krijgt, probeert ze er dan ook zo goed mogelijk achter te komen wat de woonomstandigheden van de huisstofmijtpatiënt zijn. 'We vragen dan niet alleen naar algemeenheden, maar ook: hoe oud is het huis, hoe wordt het verwarmd, is er sprake van schimmel en op welke temperatuur wordt er gewassen?'
Mijten zijn dol op vloerbedekking en een hoge luchtvochtigheid. Goede isolatie kan helpen om die luchtvochtigheid aan te pakken, maar kan weer een nadeel zijn bij het goed ventileren van het huis. Schimmel betekent vaak een vochtige omgeving, en dat is weer een plek waar de huisstofmijt ook graag verblijft. Schimmel kan op zichzelf trouwens ook voor allergische klachten zorgen.
Heb je huisdieren met haren? Ook die kunnen de klachten doen verergeren, helemaal als je nu 24 uur per dag met ze doorbrengt.
De kans bestaat dat je op kantoor minder last hebt van je klachten. Daar zie je volgens Oude Elberink namelijk minder vaak vloerbedekking, en is de luchtvochtigheid in grote gebouwen vaak aan de lage kant.
Wat kun je doen bij klachten?
Heb je last van je huisstofmijtallergie? De tips van Oude Elberink: ventileren, wassen op minimaal zestig graden, vaker wassen en alle vloerbedekking je huis uit.
'Bij het ventileren kun je een raampje een half uur per dag open zetten, het liefst met de verwarming aan. Die combinatie is niet energiezuinig, maar voor de luchtvochtigheid wel beter. Je zag vroeger nog weleens bakjes water aan de verwarming, dat is iets wat wij niet adviseren voor mensen met een allergie voor de huisstofmijt. Een te droge lucht is in Nederland sowieso niet echt aan de orde'.
Als het gaat om wassen adviseert Oude Elberink om het speciale allergieprogramma van de wasmachine te gebruiken, of in ieder geval een programma van minimaal zestig graden te kiezen. 'Dan zie je dat het eiwit in de ontlasting van de huisstofmijt verandert, waardoor de zogenoemde allergeniciteit verdwijnt'.
En vloerbedekking kan beter vervangen worden door een gladde ondergrond. 'Mijten kunnen zich goed verschuilen op vloerbedekking. Op een gladde vloer kan dat niet. Dat is ook de reden dat we aanraden om anti-allergische hoezen met glad oppervlak te kopen voor het matras en het kussen'.
Al met al gaat het volgens Oude Elberink om kleine middeltjes die je uiteindelijk kunnen helpen de klachten (en daarmee ook je eventuele medicijngebruik voor de klachten) te verminderen.