Meerderheid spaart muntgeld op: ‘Handig om altijd wat op zak te hebben’

Muntgeld

 In België is er een tekort aan muntgeld, omdat huishoudens hun muntjes thuis laten liggen. Is dat in Nederland ook zo? Ja, blijkt uit een poll van Radar. Welke redenen hebben deelnemers om muntgeld op te potten? 

Tekort aan muntjes in België

De Belgische regering spoort de bevolking aan om spaarpotten, jaszakken en lades om te keren op zoek naar kleingeld. Er blijven bij onze zuiderburen namelijk te veel muntjes liggen, waardoor er een tekort in omloop is.

Radar was benieuwd hoe dit in Nederland zit en zette de volgende vraag online: Spaar jij je muntgeld bewust op? 

Ook in Nederland blijft muntgeld liggen

In totaal reageerden 1.506 mensen op deze vraag. Een minderheid van 37 procent geeft hun muntgeld gewoon uit, 5 procent heeft nooit muntgeld en de rest (58 procent) spaart hun muntgeld op. Hier geven ze de volgende redenen voor:

  • Om het later weg te geven bij bijvoorbeeld collectes, aan (klein)kinderen, aan daklozen etc. (18 procent)
  • Voor momenten waarop ze alleen met munten kunnen betalen (17 procent)
  • Om er uiteindelijk iets groters van te kopen (12 procent)
  • Om het uiteindelijk op de bank te storten (6 procent)

6 procent van de deelnemers geeft aan vaak te vergeten dat ze nog muntgeld hebben liggen, tot ze het weer ergens vinden. 

Muntjes sparen is zwaar

De voornaamste redenen om muntgeld uit te geven zijn inzicht in uitgaven en gewicht. Zo legt een polldeelnemer uit: “Door het uitgeven van munten en ander contant geld zie ik beter wat ik uitgeef. Mijn geld is op als mijn portemonnee leeg is.” 

“Ik geef muntgeld altijd uit. Het is zwaar en neemt veel plek in in mijn portemonnee”, vertelt een ander.

Sparen voor anderen

Als deelnemers het niet uitgeven, sparen ze het vaak om het later weg te geven anderen. Bijvoorbeeld bij collectes, aan (klein)kinderen en aan daklozen. Maar ook de kranten- en maaltijdbezorgers worden niet vergeten. “Ik bewaar het om als fooi te gebruiken voor bezorgers”, vertelt iemand bijvoorbeeld. 

“Ik geef het aan muzikanten en draaiorgels”, vult een andere deelnemer aan. 

Soms zijn muntjes nodig

Deelnemers geven verder tal van voorbeelden waarop ze alleen met muntjes kunnen betalen. Ze zorgen dat ze altijd wel wat geld op zak hebben voor als er een pinstoring is of gebruiken het op de kermis, rommelmarkt of voor wc-bezoeken. 

“Ik spaar het voor tolwegen in het buitenland”, vult iemand aan. “Munten gaan elke zondag in de collectezakken van de kerk”, vertelt een ander. 

“Het is handig om altijd wat op zak te hebben”, concludeert een deelnemer dan ook. 

Sparen voor later

Als mensen hun muntgeld opsparen is het vaak om er later wat leuks van te doen. Zo vertelt iemand: “Door wekelijks muntgeld apart te leggen kunnen wij extra uitjes maken tijdens de grote vakantie.”  

Vervelend dat munten storten geld kost

Over het storten op de bank zijn de meningen verdeeld. Sommige mensen vinden het fijn om eens per jaar wat extra geld op de bank te hebben. Zo laat iemand weten: “Ik spaar een heel jaar muntgeld op en net voor de kerst laat ik het storten op mijn bankrekening als extraatje om uit te geven tijdens kerst en oud en nieuw.” 

Anderen vinden het vervelend dat je tegenwoordig moet betalen om geld bij de bank te storen. “Moet het wel op de rekening van mijn partner doen, omdat het storten van muntgeld bij mijn eigen bank niet mogelijk is”, vertelt iemand bijvoorbeeld. “Jammer dat dit elke keer zes euro kost”, laat een ander weten.  

Om die reden ruilen deelnemers ook vaak muntjes bij winkels. “Ik spaar munten voor de winkelier in de buurt”, geeft een deelnemer aan. “Die betaalt de hoofdprijs voor wisselgeld.”

Muntenverzameling

Tot slot zijn er deelnemers die munten verzamelen. Zo vertelt iemand: “Ik spaar euromunten. Als ik bij mijn wisselgeld munten krijg, controleer ik eerst of ik ze al wel of nog niet in mijn verzameling heb. Zo ja, dan geef ik ze weer uit, zo nee, dan gaan ze in mijn album.”

Meer over