'Merendeel duurzaamheidsclaims van grote kledingmerken is twijfelachtig'

30:06 duurzaamheidsclaims.jpg

Het merendeel van de duurzaamheidsclaims die grote Europese en Britse kledingmerken doen bij hun kledingstukken is dubieus. Dat constateren Changing Markets Foundation, een organisatie die zich inzet voor een duurzamere economie, en Plastic Soup Foundation, een organisatie die de invloed van plastic op de planeet en de mens onder de aandacht brengt. Onder andere H&M, Marks&Spencer en webshops Zalando en ASOS plakken op veel kleding het label duurzaam, terwijl ze de milieuwinst volgens onderzoekers niet hard kunnen maken.

Changing Markets loopt vooral te hoop tegen het vele gebruik van polyester in kleding die veel modebedrijven verkopen. Door het gebruik van synthetische textielsoorten blijft de mode-industrie de vraag naar olie en andere fossiele brandstoffen aanjagen, zo stelt de milieuorganisatie. Daarnaast belanden die kunststoffen vaak als microplastics, oftewel minuscule deeltjes plastics, in het milieu nadat kleding wordt afgedankt.

Vraagtekens bij 59 procent groene labels

Bij 59 procent van alle duurzaamheidsclaims bij kledingstukken zet de organisatie vraagtekens. Het gaat bijvoorbeeld om beweringen dat synthetische kleding te recyclen is, terwijl er helemaal geen technologie bestaat om dat hergebruik mogelijk te maken. Daarnaast zag Changing Markets veel 'groene' labels waar geen extra bewijs bij werd geleverd voor de milieuwinst die de kledingstukken zouden opleveren. Daarnaast hekelen de onderzoekers claims waarbij niet specifiek wordt gemeld hoeveel gerecycled materiaal er in duurzame kleding zit.

Over de effecten van recycling voor milieu is Changing Markets ook kritisch. Veel kledingmerken gebruiken daarvoor petflessen die één keer zijn gebruikt. Maar om de vezels sterk genoeg te maken is daar vaak ook nieuw polyester voor nodig. Bovendien zijn gebruikte petflessen veel gemakkelijker te hergebruiken als fles, waardoor er minder nieuwe plasticflessen nodig zouden zijn.

Schadelijke plastic microvezels

Uit een analyse van 50 grote modemerken van de Plastic Soup Foundation blijkt dat zij geen duidelijke inzet tonen om vervuiling door plastic microvezels uit hun kleren tegen te gaan. Deze miniscule deeltjes plastic komen vrij bij de productie, het wassen, dragen en weggooien van synthetische kleren. De Plastic Soup Foundation schrijft dat het bewezen is dat deze microvezels een risico vormen voor zowel de menselijke gezondheid als voor het milieu.

De deeltjes zijn al teruggevonden op de hoogste bergtop en in het diepste punt van de Marianentrog. Microplastics worden aangetroffen in luchtmonsters over de hele wereld. ‘Wij eten, drinken en ademen dus onze eigen kleding. Dit maakt de mode-industrie een bedreiging voor de gezondheid van mens en milieu’, aldus de Plastic Soup Foundation.  

De organisatie legt uit dat de plastics teruggevonden worden in de placenta en ontlasting. Ook zijn er bepaalde vezels in staat om de bloed-hersenbarrière te passeren. Daarbij kunnen de plastic deeltjes de ontwikkeling van longcellen belemmeren wanneer deze worden ingeademd. Bijna 40 procent van alle textiel binnenshuis bevat deze vezels. 

Olie nodig voor synthetische vezels

Ook merkt de Plastic Soup Foundation op dat uit onderzoek is gebleken dat meer dan twee derde van alle materialen die in textiel gebruikt worden synthetisch zijn. Deze synthetische stoffen worden geproduceerd uit fossiele brandstoffen zoals schaliegas en aardolie. De productie van deze vezels is op dit moment goed voor 1,35 procent van het wereldwijde olieverbruik. Dat is meer dan het jaarlijkse olieverbruik van Spanje en komt neer op 1,29 miljard olievaten per jaar.

H&M koploper in dubieuze duurzaamheidsclaims

Voor het onderzoek werd gekeken naar 4000 modeartikelen van twaalf kledingmerken. H&M gaat aan kop bij de hoeveelheid misleidende beweringen. Bij 96 procent van de duurzaamheidsclaims heeft Changing Markets twijfels. De organisatie wijst er bovendien op dat in een speciale 'bewuste collectie' van de Zweedse modeketen meer synthetische materialen zitten dan bij de normale collectie. Bij ASOS en M&S ging het om respectievelijk 89 procent en 88 procent van alle claims.

Slow Fashion: mode die wél duurzaam is

Radar besteedde al eerder aandacht aan duurzaamheid in de mode industrie. Wil je overstappen naar duurzamere kleding maar weet je niet helemaal waar te beginnen? Wij zetten de feiten op een rijtje en geven een aantal handige tip in ons artikel over slow fashion.

Bron: ANP