Met deze 17 tips worden jouw oliebollen een succes

Oudejaarsavond staat voor de deur dus is het weer de hoogste tijd om de frituurpan aan te slingeren voor de oliebollen en appelflappen. Hoe bak je zelf de lekkerste oliebollen? Banketbakker Cees Holtkamp geeft tips en we hebben ook een lekker recept voor je.

Banketbakker Cees Holtkamp, beroemd van zijn croquetten, bakt al zestig jaar oliebollen. Het recept van oliebollen stamt al uit 1898. "Het is een gistproduct. Banketbakkers keken er een beetje op neer. Het was meer voor broodbakkers en kramen." Holtkamp is banketbakker, maar zegt dat oliebollen bakken niet vanzelfsprekend is voor banketbakkers. De meeste banketbakkers bakken volgens Holtkamp twee tot drie dagen per jaar oliebollen.

Je kan natuurlijk kant-en-klare oliebollen kopen bij de supermarkt, maar deze zijn vaak niet zo lekker en 'liggen' meestal ook al een tijdje. Een beter alternatief is een bezoekje aan de oliebollenkraam voor een verse oliebol of door ze heel makkelijk zelf te bakken.

Tips

Hoe bak je de lekkerste oliebollen? We zetten tips op een rijtje van Cees Holtkamp, samen met reacties van luisteraars die ons op WhatsApp een bericht hebben gestuurd.

  • Stop eens wat anders in de oliebollen. Denk aan dadels, stukjes gedroogde vijg en abrikoos.
  • Doe geen zure producten in een oliebol. Dan gaat de gist namelijk dood.
  • WhatsApper Ronald laat weten dat hij oliebollen met spek en ui, kaas, rum, chocolade, garnalen en citroengras maakt.
  • Marianna voegt vanillesuiker en stukjes appel toe aan het beslag.
  • Laat de rozijnen of krenten niet te lang wellen. Tien minuten is meer dan voldoende. Langer wellen is slecht, want dan openen de krenten zich en het zuur van de krenten komt in het deeg. De gist gaat dan dood.
  • Gebruik zonnebloemolie.
  • Voeg zout pas op het allerlaatste moment toe, het is volgens Houtkamp beroerd voor de rijst.
  • Je hoeft niet per se een frituurpan te gebruiken. Een lage pan met behoorlijke middellijn is prima. Je olie moet wel op 180 graden zijn.
  • Zorg dat je met een thermometer de temperatuur van de olie meet. Ga niet eerder frituren dan 180 graden.
  • Werk met verse gist en niet met droge. Die kan je bij Turkse winkels en broodbakkers halen. Zorg dat de grondstoffen op kamertemperatuur zijn.
  • Reken ongeveer twee uur om oliebollen te maken, dat is inclusief het maken van beslag tot het bakken van de bollen zelf.
  • Gebruik een ijsknijper. Als je meerdere knijpers hebt, kan je ook meerdere maten oliebollen maken.
  • Bewaar oliebollen niet in de koelkast, dan worden ze hard en droog.
  • Oliebollen moet je goed laten uitlekken als ze net gebakken zijn.
  • Krenten, rozijnen of iets anders als vulling? Zorg dat deze ingrediënten goed verdeeld door het beslag zitten.
  • Bak de oliebol niet langer dan een minuut of zes/zeven.
  • Heb je oude olie? Ververs deze in plaats van aan te vullen.

Recept van Cees Holtkamp voor oliebollen

 

Ingrediënten

500 gram lauwe melk

50 gram verse gist

1 ei

500 gram bloem

15 gram citroenrasp

50  gram gesmolten roomboter

10 gram zout

250 gram gewelde rozijnen

125 gram gewelde krenten

150 gram appelblokjes jonagold

Zonnebloemolie voor het frituren

Poedersuiker

Werkwijze

- Los de gist op in 425 gram lauwe melk, roer het ei erdoor.

- Voeg de bloem toe, daarna de citroenrasp.

- Kneed dit geheel goed door elkaar met de mixer met deeghaken.

- Giet, als het beslag glad is, voorzichtig de overige 75 gram lauwe melk erbij.

- Voeg dan de gesmolten boter en het zout toe, en kneedt het geheel nog 15 minuten goed door met de mixer.

- Meng voorzichtig de krenten, rozijnen en de appelblokjes erdoor.

- Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, 30-45 minuten rijzen op een warme plek.

- De ideale temperatuur van het beslag is 28 graden

- Roer na het rijzen het beslag even voorzichtig door met een spatel en laat het nog drie minuten bijkomen.

- Daarna kan het scheppen beginnen in zonnebloemolie van 180 graden. Kleine oliebolletjes (30 gram, ijsschep nummer 50) moet je ongeveer drie minuten frituren. Normale oliebollen (90 gram, ijsschep nummer 16) frituur je ongeveer zes minuten.

- Schep de oliebollen in de olie en keer ze halverwege tot ze goudbruin zijn.

- Laat ze uitlekken in een zeef en bestrooi ze met poedersuiker.